Pyszny i aromatyczny fast food w 15 minut. Ta niemiecka przekąska podbija podniebienia kibiców i nie tylko
Currywurst to pyszna przekąska pochodząca z kuchni niemieckiej. Składa się z kiełbasy i aromatycznego sosu curry. To popularny niemiecki fast food, który pokochali kibice piłki nożnej z rożnych krajów. Currywurst serwowana jest na każdym stadionie podczas Euro 2024 odbywającego się w Niemczech. Jak zrobić currywurst? Poznajcie prosty i szybki przepis na aromatyczną i oryginalną przekąskę prosto z Niemiec, czyli currywurst.
Spis treści
Co to jest currywurst?
Currywurst to smażona kiełbasa ze skórką lub bez, która podawana jest z pysznym pikantnym sosem. To popularny w Niemczech, a zwłaszcza w Berlinie przysmak. To właśnie w tym mieście w 1949 roku narodziła się ta smaczna przekąska. Przepis opracowała Herta Heuwer, wykorzystując produkty, które otrzymała od amerykańskich żołnierzy. Swój przysmak zaczęła sprzedawać na straganie, a następnie otworzyła lokal serwujący currywurst. Kiełbasa w sosie curry szybko podbiła podniebienia Berlińczyków, a restauracja sprzedawała nawet 10 tysięcy kiełbasek tygodniowo.
Dziś currywurts można kupić na wielu straganach z przekąskami typu fast food lub w małych barach, które znajdują się nie tylko w Berlinie, ale i wielu innych niemieckich miastach. Smażona kiełbasa w pikantnym sosie serwowana jest z frytkami lub bułką. Dzięki temu, że porcja składa się z małych kawałków, jest łatwa do zjedzenia nawet na stojąco.
W tym roku currywurst może zyskać jeszcze większe grono fanów. Pyszną przekąskę można zjeść przed lub w trakcie każdego meczu podczas Mistrzostw Europy w piłce nożnej, które właśnie odbywają się w Niemczech. UEFA potwierdziła, że currywurst jest dostępna na wszystkich niemieckich stadionach, na których odbywają się mecze.
Jak zrobić currywurst?
Tę popularną niemiecką przekąskę pokochali kibicie piłki nożnej z najróżniejszych zakątków świata. Currywurst można zjeść w trakcie meczu piłki nożnej podczas Euro, które właśnie teraz odbywa się w Niemczech. Nie trzeba jednak udawać się w podróż do naszego zachodniego sąsiada, aby poznać smak oryginalnej currywurst. Danie można łatwo i szybko przyrządzić w domu z kilku prostych i niedrogich składników.
Przepis na currywurst jest łatwy i błyskawiczny, a wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach bez względu na porę roku. Jak więc zrobić niemiecką przekąskę currywurst w domu? Przepis to tylko kilka prostych kroków.
- 1. krok – usmażenie kiełbasy na patelni
- 2. krok – podsmażenie cebuli z koncentratem pomidorowym, ketchupem, sokiem jabłkowym oraz przyprawą curry i pieprzem cayenne
- 3. krok – gotowanie sosu, aż zgęstnieje
- 4. krok – pokrojenie kiełbasy na mniejsze kawałki
- 5. krok – przełożenie kawałków kiełbasy na talerze i polanie ich sosem curry
Z czym się je currywurts?
Ta smakowita i aromatyczna przekąska składająca się kawałków smażonej kiełbasy i pikantnego sosu curry doskonale smakuje sama. Można podać do niej różne dodatki, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące. W Niemczech currywurst podaje się z bułką, którą można maczać w sosie curry. Popularnym dodatkiem są także chrupiące frytki. Currywurst podaje się na małych jednorazowych talerzach. Kawałki kiełbasy są małe i łatwo można je zjeść za pomocą widelca na stojąco lub w drodze.
Przepis na currywurst
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 600 g kiełbasy
- 200 g pikantnego keczupu
- 2/3 szklanki soku jabłkowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki curry + do posypania
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- sól
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokroić na kawałki o długości około 8 cm. Z kiełbasy można zdjąć skórkę.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim kiełbaski z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić.
3. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Zmniejszyć ogień i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, curry i pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszać.
4. Wlać sok jabłkowy i dodać ketchup. Wymieszać i smażyć, aż sos zgęstnieje.
5. Usmażoną kiełbasę przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki o grubości około 1 cm.
6. Podzielić na porcje i przełożyć na talerze. Wlać sos i oprószyć curry.
7. Podawać na ciepło z frytkami lub bułką.
Zobacz galerię i poznaj proste przepisy na pyszny domowy fast food, który możesz przygotować na wspólne oglądanie meczu. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o zabawnym jedzeniu z całego świata.