Chrupiące frytki z coca-colą. Wlej ją do ziemniaków, a wyjdą nieziemsko

frytki z coca colą
Autor: Shutterstock Jak zrobić chrupiące frytki? Sprawdźcie zaskakujący patent z coca-colą.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić chrupiące frytki? Do obranych i pokrojonych ziemniaków wystarczy dodać popularny napój, aby uzyskać ten efekt. Dzięki temu trikowi frytki jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. Jeżeli raz spróbujecie zrobić frytki, wykorzystując prosty patent, już zawsze będziecie je smażyć w ten sposób. Poznajcie przepis na chrupiące frytki z coca-colą.

Chrupiące frytki z coca-colą – z czego zrobić?

Przyrządzenie najlepszych na świecie frytek, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia, jest bardzo łatwe. Aby smażone ziemniaki były dobre, wystarczy zalać je znanym na całym świecie gazowanym napojem. Mowa o coca-coli, którą można kupić w prawie każdym sklepie. Do frytek najlepsze są ziemniaki mączyste, których miąższ po ugotowaniu staje sypki i suchy. Trzecim składnikiem jest skrobia ziemniaczana.

Jak zrobić chrupiące frytki z coca-colą?

Przepis na doskonale chrupiące domowe frytki jest bardzo łatwy i nie zajmuje wiele czasu. Najpierw należy obrać i pokroić w długie słupki ziemniaki. Przekłada się je do słoika i zalewa coca-colą. Po 10 minutach należy je odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać ze skrobią. Frytki z coca-colą smaży się w gorącym oleju. Kiedy zaczną się delikatnie rumienić, należy przełożyć je na talerze. Najlepiej zrobić to za pomocą łyżki cedzakowej, dzięki której łatwo i szybko można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać chrupiące frytki z coca-colą?

Frytki, które swoją niezwykłą chrupkość zawdzięczają coca-coli, mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu. Pysznie smakują z domowym fast foodem, kotletami czy wegetariańskimi przysmakami. To pomysł na przekąskę na ciepło, która będzie smakować bez względu na okazję.

Zachwycające chrupkością frytki z coca-colą warto podać z sosem. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pyszny i aromatyczny sos do frytek. To sos na ciepło, który przyrządza się na patelni. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się coca-colę, sos sojowy, ocet balsamiczny, ketchup i miód. Sos doprawia się świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Chrupiące frytki można podać także z sosem rancherskim. Sprawdzi się też sos czosnkowy.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 litra coca coli
  • 700 g ziemniaków
  • 10 g skrobi

  • sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki coca coli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Wlać coca colę, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dodać ketchup i miód. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć 2 minut, a następnie patelnię zestawić z ognia.
  • Obrane ziemniaki pokroić w słupki jak na frytki. Przełożyć do dużego słoika. Wlać coca colę i odstawić na 10 minut.
  • Ziemniaki odcedzić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przełożyć do miski.
  • Wsypać skrobię i dokładnie wymieszać.
  • Do garnka wlać olej i mocno go rozgrzać. Włożyć do niego ziemniaki i smażyć, aż staną się rumiane.
  • Frytki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, aby nadmiar oleju odciekł.
  • Podawać od razu z sosem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej