Kuchnia niemiecka - czego warto spróbowac będąc w Niemczech?

2016-10-13 19:00

Kuchnia niemiecka obfituje w sute i dość tłuste dania mięsne. W niemieckich restauracjach króluje wieprzowina przyrządzana na mnóstwo sposobów. W barach najpopularniejsza przekąska to - Wurst, czyli kiełbasa. Jeśli chcecie poznać smak niemieckiej kuchni, przygotujcie się na duże i syte porcje mięsa.

golonka.jpg
Autor: Maciej Landsberg Kuchnia niemiecka znana jest z wieprzowiny podawanej w różnych postaciach.

Spis treści

  1. Kuchnia niemiecka: dania mięsne
  2. Kuchnia niemiecka: zupy
  3. Kuchnia niemiecka: desery

Kuchnia niemiecka: dania mięsne

Kuchnia niemiecka wyróżnia się dużą różnorodnością dań, przede wszystkim z wieprzowiny. Jest dobra, żeby się najeść, ale mało wyrafinowana. Na stołach królują dania z wieprzowiny - piecze się ją, gotuje i marynuje. Peklowana i lekko wędzona to Kassler. Marynowana, a później pieczona - Sauerbraten. Natomiast wędzone albo suszone przerośnięte tłuszczem kawałki mięsa, to popularny Speck.

W niemieckiej kuchni serwowane są też potrawy z cielęciny, wołowiny i drobiu. Pieczeń z wieprzowiny - Schweinebraten, jest daniem numer „1” w niemieckich restauracjach. Kuchnia naszych zachodnich sąsiadów słynie też z golonki przyrządzanej w wielu wariantach. Obfite porcje soczystej Schweinshaxe (czasem zwanej też Stelze Surhaxn, Knöchla lub po prostu Haxe) są dostępne w każdym lokalu gastronomicznym i ogródku piwnym.

Najpopularniejsza przekąska to - Wurst, czyli kiełbasa. W całym kraju rozpowszechnione są parówki, zwane Wiener Würstchen (wiedeńskimi kiełbaskami). Efektem pomieszania tradycji z wpływami kuchni orientalnej jest Currywurst. Wypromowali ją berlińscy kucharze. A jest niczym innym jak cienko pokrojoną zwyczajną kiełbasą, ale posypaną curry. Na podobieństwo zapiekanek, w ulicznych budkach podaje się ją z ketchupem.

Kuchnia niemiecka: zupy

Niemcy specjalizują się także w przygotowywaniu jednogarnkowej i pożywnej zupy Eintopf. Zastępuje ona dwudaniowy obiad, przypomina gęstą potrawkę lub gulasz. Popularna jest też zupa cebulowa - Zwiebelsuppe.

Kuchnia niemiecka: desery

Sztandarowym deserem jest  wywodzący się z Austrii Apfelstrudel, czyli gorące ciasto z jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawijanych w cienkie ciasto. Znakomity słodkim śniadaniem jest omlet - Kaiserschmarren. Omlet serwowany jest pokrojony, może być posypany cukrem lub podawany z konfiturą.