Siekam pierś kurczaka i dodaję tę kaszę. W 30 minut mam pyszny obiad dla całej rodziny

Kotlety to dobra opcja na obiad. Zamiast mielonych czy schabowych warto sięgnąć po nowe przepisy, które odmienią posiłek. Kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus są pyszne, aromatyczne i delikatne. Ich przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i szybkie. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyborne kotlety siekane z kaszą kuskus.
Z czego zrobić kotlety siekane z kuskusem?
Pełne smaku i aromatu kotleciki siekane składają się z produktów, które z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Tytułowa kasza kuskus jest znana w naszym kraju od lat. Jest dostępna w marketach, dyskontach czy sklepach ze zdrową żywnością. Pozostałe składniki często wykorzystuje się do przyrządzenia innych potraw. Wiele osób zawsze ma je w domu.
Co jest potrzebne, aby usmażyć pyszne kotleciki siekane na obiad? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- kasza kuskus
- warzywa – cebula, ziemniak, czosnek, natka pietruszki
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
- dodatki – jajko, bułka tarta, olej
Jak zrobić kotlety z kaszy kuskus?
Przepis na znakomite kotlety siekane z piersi kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno przekroczyć 30 minut. Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki, a kotlety z kuskusem wyjdą już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić pełne smaku i aromat siekane kotlety z kaszą kuskus? Z tym przepisem jest to danie łatwe, które zawsze się udaje i znika z talerzy w okamgnieniu.
- 1. krok – zalanie kaszy kuskus wrzątkiem
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 3. krok – posiekanie piersi kurczaka i wymieszanie z kaszą kuskus i pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie kotletów siekanych
- 5. krok – usmażenie siekanych kotletów z kuskusem na patelni
Czy kuskus wystarczy zalać wrzątkiem?
Jednym ze składników, które sprawiają, że siekane kotlety są tak dobre, jest drobna kasza kuskus. Otrzymywana jest z twardej pszenicy durum i stanowi jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni bliskowschodniej i północnoafrykańskiej. Kuskus ma wszechstronne zastosowanie. Z tej smacznej kaszy można przygotować wiele różnych potraw wytrawnych i na słodko.
Kasza kuskus ma neutralny smak, ale dzięki przyprawom i dodatkom może stać się prawdziwym przysmakiem. Jej największą zaletą jest sposób przygotowania. Nie trzeba jej gotować. Małe ziarenka należy przesypać do miski i zalać wrzącą wodą lub bulionem, a następnie przykryć. Wystarczy maksymalnie 10 minut, aby kasza wchłonęła wodę lub bulion. Gotowy kuskus jest sypki i puszysty. Właśnie ze względu na swoje właściwości jest idealnym składnikiem pysznych siekanych kotletów z kurczaka, na które przepis znajdziecie poniżej.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 100 g kaszy kuskus
- 1 większy ugotowany ziemniak
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
dodatkowo:- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę kuskus przesypać do miski i zalać wrzącą wodą około 1 cm powyżej jej powierzchni. Przykryć i odstawić na 5 minut.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
- Dodać kaszę kuskus, rozgniecionego na purèe ziemniaka i natkę pietruszki. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką i sosem.