Siekam pierś kurczaka i dodaję tę kaszę. W 30 minut mam pyszny obiad dla całej rodziny

kotlety siekane z kuskusem
Autor: Shutterstock Z piersi kurczaka i tej kaszy zrobisz znakomite kotlety. To prosty patent na smaczny obiad w tygodniu i nie tylko.
łatwy
30 min
4

Kotlety to dobra opcja na obiad. Zamiast mielonych czy schabowych warto sięgnąć po nowe przepisy, które odmienią posiłek. Kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus są pyszne, aromatyczne i delikatne. Ich przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i szybkie. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyborne kotlety siekane z kaszą kuskus.

Z czego zrobić kotlety siekane z kuskusem?

Pełne smaku i aromatu kotleciki siekane składają się z produktów, które z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Tytułowa kasza kuskus jest znana w naszym kraju od lat. Jest dostępna w marketach, dyskontach czy sklepach ze zdrową żywnością. Pozostałe składniki często wykorzystuje się do przyrządzenia innych potraw. Wiele osób zawsze ma je w domu.

Co jest potrzebne, aby usmażyć pyszne kotleciki siekane na obiad? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • kasza kuskus
  • warzywa – cebula, ziemniak, czosnek, natka pietruszki
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatki – jajko, bułka tarta, olej

Jak zrobić kotlety z kaszy kuskus?

Przepis na znakomite kotlety siekane z piersi kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno przekroczyć 30 minut. Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki, a kotlety z kuskusem wyjdą już za pierwszym razem.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromat siekane kotlety z kaszą kuskus? Z tym przepisem jest to danie łatwe, które zawsze się udaje i znika z talerzy w okamgnieniu.

  • 1. krok – zalanie kaszy kuskus wrzątkiem
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 3. krok – posiekanie piersi kurczaka i wymieszanie z kaszą kuskus i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – uformowanie kotletów siekanych
  • 5. krok – usmażenie siekanych kotletów z kuskusem na patelni

Czy kuskus wystarczy zalać wrzątkiem?

Jednym ze składników, które sprawiają, że siekane kotlety są tak dobre, jest drobna kasza kuskus. Otrzymywana jest z twardej pszenicy durum i stanowi jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni bliskowschodniej i północnoafrykańskiej. Kuskus ma wszechstronne zastosowanie. Z tej smacznej kaszy można przygotować wiele różnych potraw wytrawnych i na słodko.

Kasza kuskus ma neutralny smak, ale dzięki przyprawom i dodatkom może stać się prawdziwym przysmakiem. Jej największą zaletą jest sposób przygotowania. Nie trzeba jej gotować. Małe ziarenka należy przesypać do miski i zalać wrzącą wodą lub bulionem, a następnie przykryć. Wystarczy maksymalnie 10 minut, aby kasza wchłonęła wodę lub bulion. Gotowy kuskus jest sypki i puszysty. Właśnie ze względu na swoje właściwości jest idealnym składnikiem pysznych siekanych kotletów z kurczaka, na które przepis znajdziecie poniżej.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 większy ugotowany ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę kuskus przesypać do miski i zalać wrzącą wodą około 1 cm powyżej jej powierzchni. Przykryć i odstawić na 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
  • Dodać kaszę kuskus, rozgniecionego na purèe ziemniaka i natkę pietruszki. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką i sosem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej