Kasza kuskus: właściwości, zalety

2018-04-18 17:20

Kasza kuskus jest nie tylko łatwa do przyrządzenia, ale też bardzo zdrowa. Skąd wziął się kuskus, jakie ma wartości odżywcze? Sprawdź, dlaczego warto jeść kuskus. Wypróbuj nasze przepisy na dania z kuskusem: Sałatka z kaszy kuskus i warzyw, czyli przepis na TABBOULEH, Kuskus z warzywami - przepis na wegetariański lunch do pracy Papryka faszerowana kuskusem: pomysł na obiad wege

Kasza kuskus: właściwości, zalety
Autor: Shutterstock Kasza kuskus nie jest typową kaszą i jest bardzo łatwa do przygotowania.

Kasza kuskus: właściwości i zalety

Kuskus to przysmak kuchni północnoafrykańskiej, przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji. Zaliczamy kuskus do do kasz, chociaż bardzo podobny jest do makaronu. Produkowany jest bowiem z pszenicy twardej (makaronowej) nazywanej durum.

Kuskus to produkt bardzo bogaty w białko, co jest ważne dla wegetarian. Ma za to bardzo mało kwasów tłuszczowych, jest przy tym lekkostrawny. Może być spożywany przez osoby cierpiące na problemy z przewodem pokarmowym.

Inne cenne składniki obecne w kuskusie to wapń, sód, witaminy z grupy B - zwłaszcza B3 i kwas foliowy.

Zaletą kuskusu jest bardzo prosty sposób przyrządzania. Wystarczy zalać go wrzącą wodą lub wywarem warzywnym na kilka minut. Aby uniknąć sklejania się ziarenek można dodać trochę tłuszczu - masła bądź oliwy. Kuskus, z powodu swojego neutralnego smaku, nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak do deserów.

Nasze i nie nasze kasze. Czy je rozpoznasz?
Pytanie 1 z 7
Jak nazywamy bardzo drobną kaszę, często gotowaną na mleku?
Zdjęcie