Kasza kuskus: właściwości i zalety
Kuskus to przysmak kuchni północnoafrykańskiej, przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji. Zaliczamy kuskus do do kasz, chociaż bardzo podobny jest do makaronu. Produkowany jest bowiem z pszenicy twardej (makaronowej) nazywanej durum.
Kuskus to produkt bardzo bogaty w białko, co jest ważne dla wegetarian. Ma za to bardzo mało kwasów tłuszczowych, jest przy tym lekkostrawny. Może być spożywany przez osoby cierpiące na problemy z przewodem pokarmowym.
Inne cenne składniki obecne w kuskusie to wapń, sód, witaminy z grupy B - zwłaszcza B3 i kwas foliowy.
Zaletą kuskusu jest bardzo prosty sposób przyrządzania. Wystarczy zalać go wrzącą wodą lub wywarem warzywnym na kilka minut. Aby uniknąć sklejania się ziarenek można dodać trochę tłuszczu - masła bądź oliwy. Kuskus, z powodu swojego neutralnego smaku, nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak do deserów.
