Kasza kuskus: właściwości, zalety
Kasza kuskus jest nie tylko łatwa do przyrządzenia, ale też bardzo zdrowa. Skąd wziął się kuskus, jakie ma wartości odżywcze? Sprawdź, dlaczego warto jeść kuskus. Wypróbuj nasze przepisy na dania z kuskusem: Sałatka z kaszy kuskus i warzyw, czyli przepis na TABBOULEH, Kuskus z warzywami - przepis na wegetariański lunch do pracy Papryka faszerowana kuskusem: pomysł na obiad wege
Kasza kuskus: właściwości i zalety
Kuskus to przysmak kuchni północnoafrykańskiej, przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji. Zaliczamy kuskus do do kasz, chociaż bardzo podobny jest do makaronu. Produkowany jest bowiem z pszenicy twardej (makaronowej) nazywanej durum.
Kuskus to produkt bardzo bogaty w białko, co jest ważne dla wegetarian. Ma za to bardzo mało kwasów tłuszczowych, jest przy tym lekkostrawny. Może być spożywany przez osoby cierpiące na problemy z przewodem pokarmowym.
Inne cenne składniki obecne w kuskusie to wapń, sód, witaminy z grupy B - zwłaszcza B3 i kwas foliowy.
Zaletą kuskusu jest bardzo prosty sposób przyrządzania. Wystarczy zalać go wrzącą wodą lub wywarem warzywnym na kilka minut. Aby uniknąć sklejania się ziarenek można dodać trochę tłuszczu - masła bądź oliwy. Kuskus, z powodu swojego neutralnego smaku, nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak do deserów.