Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce: sprawdzony przepis [WIDEO]

Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce to danie, które doskonale smakuje. Idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcia, czy odświętny obiad, bo nie wymaga stania przy patelni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce mają szansę stać się hitem wśród twoich przyjaciół i rodziny. Smak delikatnego schabu zostaje pikantnie podkręcony dzięki dodatkowi musztardy, a sama kruszonka - panierka jest rozkosznie chrupiąca.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Składniki

  • 0,5 kg schabu

  • 1 szklanka bułki tartej,

  • 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej,

  • 4-5 łyżeczek masła,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • sól, pieprz, ostra papryka - do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy je tłuczkiem (najlepiej przez folię) na cienkie placki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron.

  • Mięso obsmażamy na patelni i wykładamy na papierowe ręczniki, aby obciekło z tłuszczu.

  • Bułkę tartą mieszamy z musztardą, posiekaną natką i masłem. Doprawiamy do smaku.

  • Kruszonkę wykładamy na schab i układamy kotlety na blasze.

  • Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni i będzie chrupiąca.

  • Podajemy na ciepło, najlepiej z ziemniakami z wody.

Zobacz, jak zrobić idealne kotlety schabowe

Zobacz, jak zrobić domową musztardę

Ocena: 2,5