Kurczak pieczony w całości: przepis na kurczaka [WIDEO]
Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce: sprawdzony przepis [WIDEO]
![Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce: sprawdzony przepis [WIDEO]](https://cdn10.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_472686013.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce to danie, które doskonale smakuje. Idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcia, czy odświętny obiad, bo nie wymaga stania przy patelni.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce mają szansę stać się hitem wśród twoich przyjaciół i rodziny. Smak delikatnego schabu zostaje pikantnie podkręcony dzięki dodatkowi musztardy, a sama kruszonka - panierka jest rozkosznie chrupiąca.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
Składniki
0,5 kg schabu
1 szklanka bułki tartej,
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej,
4-5 łyżeczek masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Schab kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy je tłuczkiem (najlepiej przez folię) na cienkie placki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron.
Mięso obsmażamy na patelni i wykładamy na papierowe ręczniki, aby obciekło z tłuszczu.
Bułkę tartą mieszamy z musztardą, posiekaną natką i masłem. Doprawiamy do smaku.
Kruszonkę wykładamy na schab i układamy kotlety na blasze.
Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni i będzie chrupiąca.
Podajemy na ciepło, najlepiej z ziemniakami z wody.