Kurczak pieczony w całości: przepis na kurczaka [WIDEO]
Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Doskonałe kotlety chrupiące z wierzchu i soczyste w środku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu szybko podbiją podniebienia domowników. Tak przygotowane kotlety schabowe będą miłą odmianą dla tradycyjnego podania schaboszczaka.
Składniki
4 kotlety schabowe, wycięte ze schabu środkowego
4 ziemniaki
4 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka szałwii suszonej
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Kotlety zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, oprószyć roztartą w dłoniach szałwią, odstawić na 20 minut.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach na strużyny.
Do ziemniaków dodać mąkę, parmezan i rozkłócone jajko, wymieszać.
Kotlety pokryć panierką ziemniaczaną z obu stron, panierkę docisnąć dłonią.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy smaży się jedna strona kotleta, dołożyć panierki na wierzch.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatkami ze świeżych warzyw.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska