Schab pieczony w rękawie. Domowa wędlina, która nie ma sobie równych

2022-12-13
Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina
Autor: Shutterstock Przed pieczeniem dobrze jest natrzeć schab przyprawami i pozostawić na kilka godzin.
łatwy
60 min
4

Schab pieczony w rękawie zachowa soczystość i kruchość. Smak i aromat przypraw będzie skondensowany. Jest to łatwy sposób na doskonałe pieczyste do obiadu lub na wędlinę. W ten sposób można upiec także schab karkowy lub szynkę wieprzową.

Polecamy także przepisy na: Pieczony schab zawinięty w boczek oraz Schab pieczony w niskiej temperaturze, różowy w środku

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu wieprzowego środkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej
  • 1 łyżeczka świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.
  • Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.
  • Listki ziół przebrać i drobno posiekać.
  • Czosnek, wszystkie zioła oraz sól dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso.
  • Zamknąć mięso w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.
  • Następnego dnia na pół godziny przed pieczeniem wyjąć schab i ocieplić do temperatury pokojowej.
  • Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamerkami i zrobić w folii 4-6 dziurek, przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut.
  • Upieczony schab wyjąć na blat, ale zostawić schab w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne