Roladki z mięsa mielonego. Ich smak podkręcają włoskie zioła
Jak zrobić roladki z mięsa mielonego? Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przyrządzicie doskonałe, miękkie i soczyste roladki, które w środku kryją niespodziankę. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie roladek nie zajmuje dużo czasu. Poznajcie prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, czyli obłędne roladki z mięsa mielonego.
Co można dołożyć do mięsa mielonego?
W tym prostym przepisie na roladki z mięsa mielonego wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Są to popularne produkty, które można kupić bez względu na porę roku. Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do zrobienia roladek, a drugą składniki do farszu. Trzecia część obejmuje artykuły do sosu, który jest idealnym uzupełnieniem dania.
Z jakich składników zrobić więc pyszne roladki w sosie?
- roladki – mięso mielone, bułka tarta, mąka pszenna, jajko, musztarda i przyprawy
- farsz – ogórki konserwowe, pieczarki, cebula
- sos – bulion drobiowy, pasta paprykowa, suszone zioła i przyprawy
Jak zrobić roladki z mięsa mielonego?
Przepis na kotlety mielone z farszem jest łatwy. Danie robi się dość szybko. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki.
Przyrządzenie roladek z mięsa mielonego można podzielić na kilka prostych etapów:
- 1. etap – przygotowanie masy z mięsa mielonego
- 2. etap – pokrojenie składników farszu
- 3. etap – uformowanie roladek z farszem
- 4. etap – usmażenie roladek
- 5. etap – przygotowanie sosu
- 6. etap – podgrzanie roladek w sosie
Jak podawać roladki z mięsa mielonego?
Miękkie i soczyste roladki faszerowane podaje się w sosie, w którym się gotują. Dzięki niemu mięso smakuje wyjątkowo dobrze. Aby posiłek był kompletny, warto przygotować rożne dodatki. Do roladek pasuje ryż, kasza lub pieczone ziemniaki. Danie wzbogaci bukiet chrupiących surówek. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na soczyste surówki, które doskonale komponują się z roladkami z mięsa mielonego.
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
- Mizeria w nowej odsłonie. Zamiast ogórka użyj tego warzywa
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
- Surówka z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”. Jej tajemnica tkwi w przyprawach
SKŁADNIKI
- roladki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
farsz:- 100 g pieczarek konserwowych
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
sos:- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 100 g pasty paprykowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać, a następnie wyrobić zwartą masę.
- Cebulę, ogórki i pieczarki pokroić w drobną kostkę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować kulki, rozpłaszczać je i na środku układać porcję cebuli, ogórków i pieczarek. Mięso zwinąć, tworząc roladki, a następnie obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim roladki z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
- Na patelnię wlać bulion, dodać pastę paprykową i doprawić bazylią, oregano i tymiankiem. Wymieszać i gotować 10 minut.
- Odlać kilka łyżek sosu i wymieszać z mąką pszenną. Wlać z powrotem na patelnię i wymieszać, aby zagęścić sos.
- Podawać z ziemniakami i chrupiącą surówką.