Pikantny bulion drobiowy - idealna ochrona przed przeziębieniem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pikantny bulion drobiowy to doskonała zupa na rozgrzewkę - przemarzniętych może uchronić przed przeziębieniem, oczyści nos i zatoki, pomoże szybko się rozgrzać. Smakuje wybornie z niewielkim kluseczkami, może też stanowić bazę do przygotowania sycących zup.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- łapki, szyja, skrzydełka i korpus z kurczaka
- 20 dag kości cielęcych
- 2 marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 spory por
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 spora nieobrana cebula z wbitymi w nią 4-5 goździkami
- 1 strąk papryki (może być średnio ostra) pozbawiony gniazda nasiennego
- przyprawy: listek laurowy, 2-3 gałązki tymianku, po kilka gałązek natki i koperku, kawałek dokładnie wyszorowanej skórki cytrynowej, małe zielone pepperoni, pół łyżeczki nasion kminku, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z kurczaka umyć. Kości cielęce podpiec na rozgrzanej patelni z grubym dnem - do zrumienienia. Można je też opiec w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
- Kawałki kurczaka i kości włożyć do garnka, zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, szumując w razie potrzeby.
- Dodać warzywa i przyprawy, gotować do miękkości warzyw, ale starając się ich nie rozgotować.
- W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przecedzić przez gęste sitko. Podawać z drobnymi kluseczkami.