Rolada ze schabu z kiełbasą: przepis na pieczone mięso na wielkanocny obiad

Rolada ze schabu z kiełbasą: przepis na pieczone mięso na wielkanocny obiad
Autor: Shutterstock Mięso na wielkanocny obiad w efektownej postaci rolady ze schabu z kiełbasą
łatwy
30 min
4

Rolada ze schabu wieprzowego to eleganckie i smaczne danie odświętne. Jednak rolada pieczona z czosnkową kiełbasą wieprzową jest jeszcze lepsza. Oto łatwy przepis na pyszną pieczeń nie tylko na Wielkanoc! 

ZOBACZ WIDEO, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole:

Więcej przepisów na rolady wieprzowe

Masz ochotę na więcej? Specjalnie dla Ciebie redakcja Beszamel.pl wybrała najlepsze przepisy na rolady wieprzowe. 

Ulubiony przepis naszych czytelników. Polecamy w ciemno: Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

Wieprzowina zyskuje dzięki słodkim i kwaśnym dodatkom. Wypróbuj koniecznie: Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem

Przepis tłusty. Pamiętajmy jednak, że tłuszcz to nośnik smaku. Przepis dla aktywnych fizycznie, którzy spalą nadmiar kalorii: Rolada schabowa z boczkiem

Zaskakująco pyszny przepis na: Schab faszerowany jajecznicą

Eleganckie danie na wystawny posiłek: Schab faszerowany kurkami świeżymi lub mrożonymi

ZOBACZ WIDEO, jak piec mięso

SKŁADNIKI

  • Na roladę:
  • 1,5 kg wieprzowego schabu środkowego
  • Na nadzienie:
  • 300 g kiełbasy wieprzowej, kawałek długości schabu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • Na marynatę:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka miodu
  • Dodatkowo:
  • 3 cebule 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozciąć dla uzyskania płaskiego plastra mięsa. Zobacz: Jak naciąć i upiec schab do nadzienia farszem? Wskazówki i porady
  • Schab lekko stłuc tłuczkiem do mięsa. Rozciętą stronę posmarować musztardą. Posypać majerankiem i papryką. Z krótszego boku ułożyć kiełbasę bez skórki. Zrolować. Związać bawełnianym sznurkiem. 
  • Wierzch schabu posmarować mieszaniną oleju, octu i miodu.
  • Schab ułożyć w brytfannie. Obłożyć ćwiartkami cebuli. 
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec przez 2 godziny.
  • W połowie pieczenia schab podlać wodą. Wystarczy około 1 lub 1 1/2 szklanki wody.
  • Schab przed podaniem okryć folią aluminiową. Pozostawić na 10 minut. 
  • Pokroić na plastry grubości 2 cm. 
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej