Rolada ze schabu z kiełbasą: przepis na pieczone mięso na wielkanocny obiad
Rolada ze schabu wieprzowego to eleganckie i smaczne danie odświętne. Jednak rolada pieczona z czosnkową kiełbasą wieprzową jest jeszcze lepsza. Oto łatwy przepis na pyszną pieczeń nie tylko na Wielkanoc!
ZOBACZ WIDEO, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole:
Więcej przepisów na rolady wieprzowe
Masz ochotę na więcej? Specjalnie dla Ciebie redakcja Beszamel.pl wybrała najlepsze przepisy na rolady wieprzowe.
Ulubiony przepis naszych czytelników. Polecamy w ciemno: Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad
Wieprzowina zyskuje dzięki słodkim i kwaśnym dodatkom. Wypróbuj koniecznie: Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem
Przepis tłusty. Pamiętajmy jednak, że tłuszcz to nośnik smaku. Przepis dla aktywnych fizycznie, którzy spalą nadmiar kalorii: Rolada schabowa z boczkiem
Zaskakująco pyszny przepis na: Schab faszerowany jajecznicą
Eleganckie danie na wystawny posiłek: Schab faszerowany kurkami świeżymi lub mrożonymi
ZOBACZ WIDEO, jak piec mięso
SKŁADNIKI
- Na roladę:
- 1,5 kg wieprzowego schabu środkowego
- Na nadzienie:
- 300 g kiełbasy wieprzowej, kawałek długości schabu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- Na marynatę:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka miodu
- Dodatkowo:
- 3 cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab rozciąć dla uzyskania płaskiego plastra mięsa. Zobacz: Jak naciąć i upiec schab do nadzienia farszem? Wskazówki i porady
- Schab lekko stłuc tłuczkiem do mięsa. Rozciętą stronę posmarować musztardą. Posypać majerankiem i papryką. Z krótszego boku ułożyć kiełbasę bez skórki. Zrolować. Związać bawełnianym sznurkiem.
- Wierzch schabu posmarować mieszaniną oleju, octu i miodu.
- Schab ułożyć w brytfannie. Obłożyć ćwiartkami cebuli.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec przez 2 godziny.
- W połowie pieczenia schab podlać wodą. Wystarczy około 1 lub 1 1/2 szklanki wody.
- Schab przed podaniem okryć folią aluminiową. Pozostawić na 10 minut.
- Pokroić na plastry grubości 2 cm.