Jak naciąć i zwinąć schab na roladę? Jak upiec schab z farszem? Wskazówki i porady

Jak naciąć i zwinąć schab na roladę? Jak upiec schab z farszem? Wskazówki i porady

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta rolada schabowa nadziewana owocowym farszem

Jak naciąć i upiec schab do nadzienia farszem? Wskazówki i porady

Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis

Jaki schab wybrać na roladę?

Rolada ze schabu to doskonała pieczeń, która uświetni każdą rodzinną okazję do wspólnego biesiadowania. Na roladę należy wybrać wieprzowy schab środkowy. Ten gatunek schabu ma idealny kształt. Walcowaty mięsień łatwo jest odpowiedni rozciąć, aby uzyskać płat mięsa idealny do faszerowania. 

Zobacz: Schab wieprzowy: zastosowanie, własności, wartości odżywcze, ile ma żelaza? 

Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

Jakie nadzienie wybrać?

Rolada ze schabu może być nadziana warzywami, grzybami, serami lub mielonym mięsem. Oto  kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla Ciebie: 

Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem

Rolada schabowa z boczkiem

Schab faszerowany jajecznicą

Schab faszerowany kurkami świeżymi lub mrożonymi

Jak naciąć schab na roladę nadziewaną

Jak naciąć schab na roladę?

Kawałek schabu na roladę przecinamy w 1/3 wysokości. Tak jak na zdjęciu powyżej. Nóż prowadzimy do środka, równolegle do blatu. Następnie rozcinamy pozostałe 2/3 schabu na dwa płaty. Zwróć uwagę na strzałki wskazujące linię cięcia. W ten sposób otrzymamy prostokątny płat mięsa, idealny do faszerowania nadzieniem.  

Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji

Jak długo piec roladę ze schabu?

Posmarowany nadzieniem schab zwijamy w roladę począwszy od krótszego boku. Owijamy roladę schabową sznurkiem. Można również owinąć ją szczelnie folią aluminiową lub pergaminem. Nadziewaną roladę ze schabu pieczemy w 180°C przez 90 minut lub w 160°C przez 2 godziny. Osobiście wolę powolne pieczenie. Schab wolno pieczony jest bardziej soczysty i ma więcej smaku. Po upieczeniu roladę pozostawiamy na 10 minut w brytfannie, aby wchłonęła soki. Dopiero po tym czasie kroimy ją na porcje. 

Ocena: 4,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).