Schab faszerowany jajecznicą: przepis

Schab faszerowany jajecznicą: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab faszerowany jajecznicą to  nowy pomysł na pieczone mięso

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab faszerowany jajecznicą brzmi może dziwnie. Ale tak przygotowany schab nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje. Delikatny jajeczny farsz dobrze uzupełnia smak  schabu.

Składniki

  • 1,5 kg schabu

  • 5 jajek

  • pęczek szczypiorku

  • 2 cebule

  • 200 g wędzonego boczku

  • sól i pieprz do smaku

  • 50  g masła

  • olej

  • ulubione przyprawy, np. kolorowy  pieprz, papryka ostra i słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab rozciąć spiralnie, tworząc  płaski płat. Lekko zbić, posolić.

  • Boczek  pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić ją. Wlać rozbełtane jajka, posypać całość szczypiorkiem, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

  • Przestudzić jajecznicę i wyłożyć na płat schabu. Zrolować mięso i obwiązać nicią

  • Mięso  posmarować olejem i posypać przyprawami. Włożyć do natłuszczonej  formy.

  • Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC. Podlać wodą i piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. W trakcie pieczenia podlewać powstałym sosem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 3,4