Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy

Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab faszerowany kurkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Schab z kurkami można przygotować o każdej porze roku. W sezonie koniecznie wykorzystajmy do jego przygotowania świeżych kurek. Poza sezonem można spokojnie użyć mrożonych, danie będzie równie smaczne.

Składniki

  • 1,5 kg schabu

  • 300 g kurek (mogą być mrożone)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić i dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzyby będą miękkie.

  • Ostrym długim nożem zrobić w środku schabu otwór i nadziać go kurkami. Mięso owinąć sznurkiem i posmarować z każdej strony olejem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 90 min w temperaturze 180 st. C.

  • W czasie pieczenia mięso często przekręcać i polewać powstałym sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5