Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rolada schabowa ze szpinakiem wygląda bardzo efektownie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Rolada schabowa ze szpinakiem smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać na obiad - na przykład z opiekanymi ziemniakami i surówką. Jako przystawka świetnie smakuje z sosem śmietanowo-chrzanowym.
Składniki
1 kg schabu
1 łyżka majeranku
300 g szpinaku
1 cebula
150 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
tymianek
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Schab rozkroić na płat o grubości 1 cm i delikatnie rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni. Szpinak umyć, osączyć, posiekać i dodać do cebuli.
Do warzyw dodać przeciśnięty czosnek, gałkę, tymianek, sól i pieprz. Dusić przez chwilę, po czym dodać ser.
Dokładnie wymieszać farsz podgrzewając jeszcze przez chwilę.
Mięso posmarować farszem i zwinąć w roladę. Związać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć schab z każdej strony.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 50 min w temperaturze 180 st.C.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Drób pod lupą . Tabela wartości odżywczych. SPRAWDŹ!