Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada schabowa ze szpinakiem wygląda bardzo efektownie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada schabowa ze szpinakiem smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać na obiad - na przykład z opiekanymi ziemniakami i surówką. Jako przystawka świetnie smakuje z sosem śmietanowo-chrzanowym.

Składniki

  • 1 kg schabu

  • 1 łyżka majeranku

  • 300 g szpinaku

  • 1 cebula

  • 150 g tartego żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • gałka muszkatołowa

  • tymianek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab rozkroić na płat o grubości 1 cm i delikatnie rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni. Szpinak umyć, osączyć, posiekać i dodać do cebuli.

  • Do warzyw dodać przeciśnięty czosnek, gałkę, tymianek, sól i pieprz. Dusić przez chwilę, po czym dodać ser.

  • Dokładnie wymieszać farsz podgrzewając jeszcze przez chwilę.

  • Mięso posmarować farszem i zwinąć w roladę. Związać.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć schab z każdej strony.

  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 50 min w temperaturze 180 st.C.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Drób pod lupą . Tabela wartości odżywczych. SPRAWDŹ!

Ocena: 0