Rolada schabowa z boczkiem: sprawdzony przepis [WIDEO]

Rolada schabowa z boczkiem: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Plastry boczku dodają roladzie schabowej nie tylko wspaniałego aromatu, lecz także soczystości

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada schabowa to świetna propozycja, bo można ją serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno, przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Wypróbuj nasz przepis na roladę schabową z boczkiem.

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego 

  • 8 plastrów wędzonego boczku

  • 2-4 ogórki kiszone

  • pieprz

  • majeranek

  • przyprawa uniwersalna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab przekroić wzdłuż na pół, tak, aby powstał duży prostokąt, oprószyć pieprzem, majerankiem i solą.

  • Ogórek pokroić w drobną kostkę.

  • Na płacie mięsa rozłożyć plastry boczku, a na nim równomiernie kiszone ogórki. Zwinąć mięso w roladę.

  • Całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Roladę przełożyć na blachę.

  • Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 60 minut .

  • Jeszcze ciepłą roladę kroić w plastry i podawać z dowolnym sosem razem z ryżem i surówkami, a na zimno z pieczywem.

Ocena: 0