Przepis na drwala - jak przygotować hitowego burgera z Maca

Przepis na drwala
Autor: Shutterstock Kanapkę drwala można przygotować samodzielnie.
łatwy
35 min
4

Kiedy przychodzą chłodne dni w menu popularnej restauracji fast food pojawia się jeden z ulubionych punktów zimowego menu - kanapka drwala. To duży burger z soczystym kotletem wołowym, chrupiącym bekonem, warzywami i sosem majonezowym, który możemy przygotować również samodzielnie w domu. Podpowiadamy przepis na drwala do owej roboty.

SKŁADNIKI

  • 2 duże bułki hamburgerowe
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • sól i pieprz
  • odrobina zimnej wody
  • 1 okrągły ser camembert
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • 1 pomidor
  • 1 nieduża cebula
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka mu
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieloną wołowinę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do niej 1-4 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobić. Uformować z niej 2 spore burgery i usmażyć na patelni grillowej.
  • Serek przekroić na na płasko na pół, każdy krążek obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej i również usmażyć lub upiec w piekarniku.
  • Majonez, musztardę i keczup dokładnie wymieszać.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki, pomidory pokroić w plasterki. Sałatę umyć i liście pozostawić w całości lub poszatkować.
  • W piekarniku lub na patelni podgrzać przekrojone na pół bułki. Spód każdej z nich posmarować sporą porcją sosu.
  • Na każdej bułce położyć kotleta i panierowany ser, dodać kolejną porcję sosu, na to 2-3 plasterki pomidora i 2-3 krążki cebuli.
  • Na koniec położyć na kanapce liść sałaty (można ją również posiekać i posypać nią mięso. Kanapkę przykryć drugą połowa bułki, posmarowaną cienko sosem.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund