Przepis na kanapkę drwala - jak przygotować hitowego burgera jak z Maca

Kiedy przychodzą chłodne dni w menu popularnej restauracji fast food pojawia się jeden z ulubionych punktów zimowego menu - kanapka drwala. To duży burger z soczystym kotletem wołowym, chrupiącym bekonem, warzywami i sosem majonezowym, który możemy przygotować również samodzielnie w domu. Podpowiadamy przepis na drwala do owej roboty.
Kanapka drwala - ile ma kalorii?
Kanapka drwala z regularnej oferty McDonalds waży 315 g i ma aż 855 kcal, co stanowi blisko 50 proc. średniego dziennego zapotrzebowania kalorycznego osoby dorosłej. Warto więc rozważyć zjedzenie tego przysmaku, jeśli nie mamy przed sobą lub za sobą dużego wysiłku fizycznego, bo ta kanapka na pewno wejdzie nam w boczki, o ile nie wykonujemy pracy drwala. Domową wersję kanapki możemy postarać się odchudzić zastępując mięso wołowe np. indyczym, piekąc burgera, zamiast go smażyć, dodając mniejszą ilość sera (także pieczonego) oraz zwiększając ilość warzyw. Niemniej także domowa kanapka drwala będzie kalorycznym fajerwerkiem. Warto zjedzenie jej od razu okupić co najmniej dłuuugim spacerem.
Polecamy również wersję drwala z żurawiną: Domowy burger drwala z żurawiną. Przepis na klasyka ze słodką nutą
Przepis na burgera drwala
SKŁADNIKI
- 2 duże bułki hamburgerowe
- 400 g mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- odrobina zimnej wody
- 1 okrągły ser camembert
- 1 jajko
- tarta bułka
- 1 pomidor
- 1 nieduża cebula
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka mu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieloną wołowinę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do niej 1-4 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobić. Uformować z niej 2 spore burgery i usmażyć na patelni grillowej.
- Serek przekroić na na płasko na pół, każdy krążek obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej i również usmażyć lub upiec w piekarniku.
- Majonez, musztardę i keczup dokładnie wymieszać.
- Cebulę obrać i pokroić w krążki, pomidory pokroić w plasterki. Sałatę umyć i liście pozostawić w całości lub poszatkować.
- W piekarniku lub na patelni podgrzać przekrojone na pół bułki. Spód każdej z nich posmarować sporą porcją sosu.
- Na każdej bułce położyć kotlet i panierowany ser, dodać kolejną porcję sosu, na to 2-3 plasterki pomidora i 2-3 krążki cebuli.
- Na koniec położyć na kanapce liść sałaty (można ją również posiekać i posypać nią mięso. Kanapkę przykryć drugą połowa bułki, posmarowaną cienko sosem.