Domowy burger drwala z żurawiną. Przepis na klasyk z nutką słodyczy

Burger drwala z żurawiną
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
1

Burger drwala to znakomity klasyk w lekko słodkiej odsłonie. Soczyste mięso, aksamity ser i chrupiący bekon mają tu bardzo aromatyczne towarzystwo - świeże warzywa oraz słodki i aromatyczny sos żurawinowy. Dip przygotowany na bazie słodko-kwaśnych owoców świetnie równoważy wytrawne smaki, dodając kanapce finezji. Jak przygotować w domu burgera w stylu drwala żurawiną. To nic trudnego. 

SKŁADNIKI

  • 1 bułka do hamburgerów
  • 150 g mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 plaster okrągłego sera pleśniowego
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki sosu żurawinowego Jak zrobić sos żurawinowy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 1-2 liście sałaty masłowej
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinkę wody i wyrobić masę.
  • Uformować okrąglego burgera i upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni - najlepiej grillowej.
  • Plastry bekonu podsmażyć na chrupiąco.
  • Plaster sera panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej i zrumienić z obu stronna niewielkiej ilości oleju.
  • Można tez go upiec w piekarniku - wystarczy 15 minut w 180 st.C.
  • Bułkę zrumienić w piekarniku lub na patelni.
  • Spodnią część bułki posmarować sosem żurawinowym i położyć na niej panierowany ser i kotlet wołowy.
  • Kotlet posmarować sosem z wymieszanego majonezu, keczupu i musztardy i posypać prażoną cebulką.
  • Na wierzchu położyć liści sałaty i przykryć czapeczką z bułki.
Burger Drwala w wersji FIT. Jak zrobić go w domu? | ESKA XD - Fit vlog #62

Wolisz drwala w wersji klasycznej? Również mamy na niego przepis: Domowy burger drwala

Więcej pomysłów na domowe fast-foody znajdziesz w galerii

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej