Domowy burger drwala z żurawiną. Przepis na klasyk z nutką słodyczy
      2022-12-02
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          1
      
    Burger drwala to znakomity klasyk w lekko słodkiej odsłonie. Soczyste mięso, aksamity ser i chrupiący bekon mają tu bardzo aromatyczne towarzystwo - świeże warzywa oraz słodki i aromatyczny sos żurawinowy. Dip przygotowany na bazie słodko-kwaśnych owoców świetnie równoważy wytrawne smaki, dodając kanapce finezji. Jak przygotować w domu burgera w stylu drwala żurawiną. To nic trudnego.
SKŁADNIKI
- 1 bułka do hamburgerów
 - 150 g mielonej wołowiny
 - sól i pieprz
 - 1-2 łyżki wody
 - 1 plaster okrągłego sera pleśniowego
 - 1 małe jajko
 - 2 łyżki tartej bułki
 - 2 łyżki sosu żurawinowego Jak zrobić sos żurawinowy
 - 1 łyżka majonezu
 - 1 łyżka keczupu
 - 1 łyżeczka musztardy miodowej
 - 1 łyżka prażonej cebulki
 - 1-2 liście sałaty masłowej
 - olej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinkę wody i wyrobić masę.
 - Uformować okrąglego burgera i upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni - najlepiej grillowej.
 - Plastry bekonu podsmażyć na chrupiąco.
 - Plaster sera panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej i zrumienić z obu stronna niewielkiej ilości oleju.
 - Można tez go upiec w piekarniku - wystarczy 15 minut w 180 st.C.
 - Bułkę zrumienić w piekarniku lub na patelni.
 - Spodnią część bułki posmarować sosem żurawinowym i położyć na niej panierowany ser i kotlet wołowy.
 - Kotlet posmarować sosem z wymieszanego majonezu, keczupu i musztardy i posypać prażoną cebulką.
 - Na wierzchu położyć liści sałaty i przykryć czapeczką z bułki.
 
Burger Drwala w wersji FIT. Jak zrobić go w domu? | ESKA XD - Fit vlog #62
    
    
    
    
Wolisz drwala w wersji klasycznej? Również mamy na niego przepis: Domowy burger drwala