Domowy burger drwala z żurawiną. Przepis na klasyk z nutką słodyczy
2022-12-02
łatwy
25 min
1
Burger drwala to znakomity klasyk w lekko słodkiej odsłonie. Soczyste mięso, aksamity ser i chrupiący bekon mają tu bardzo aromatyczne towarzystwo - świeże warzywa oraz słodki i aromatyczny sos żurawinowy. Dip przygotowany na bazie słodko-kwaśnych owoców świetnie równoważy wytrawne smaki, dodając kanapce finezji. Jak przygotować w domu burgera w stylu drwala żurawiną. To nic trudnego.
SKŁADNIKI
- 1 bułka do hamburgerów
- 150 g mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki wody
- 1 plaster okrągłego sera pleśniowego
- 1 małe jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki sosu żurawinowego Jak zrobić sos żurawinowy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka prażonej cebulki
- 1-2 liście sałaty masłowej
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinkę wody i wyrobić masę.
- Uformować okrąglego burgera i upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni - najlepiej grillowej.
- Plastry bekonu podsmażyć na chrupiąco.
- Plaster sera panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej i zrumienić z obu stronna niewielkiej ilości oleju.
- Można tez go upiec w piekarniku - wystarczy 15 minut w 180 st.C.
- Bułkę zrumienić w piekarniku lub na patelni.
- Spodnią część bułki posmarować sosem żurawinowym i położyć na niej panierowany ser i kotlet wołowy.
- Kotlet posmarować sosem z wymieszanego majonezu, keczupu i musztardy i posypać prażoną cebulką.
- Na wierzchu położyć liści sałaty i przykryć czapeczką z bułki.
Burger Drwala w wersji FIT. Jak zrobić go w domu? | ESKA XD - Fit vlog #62
Wolisz drwala w wersji klasycznej? Również mamy na niego przepis: Domowy burger drwala