Pikantny gulasz z kapustą kiszoną. Sycący mięsny obiad dla całej rodziny

gulasz z kapustą kiszoną
Autor: Shutterstock Gulasz z kapustą kiszoną to łatwy przepis na pikantny obiad.
łatwy
50 min
4

Pikantny gulasz z wołowiny i wieprzowiny z dodatkiem kapusty kiszonej to sycące danie, które robi się łatwo. Danie na pewno przypadnie do smaku tym, którzy lubią ostre smaki. Oto prosty i sprawdzony przepis na gulasz z kapustą kiszoną, który nasyci i rozgrzeje.

Jak zrobić gulasz z kapustą kiszoną?

Pokrojone w kostkę i doprawione mieloną ostrą papryką mięso wieprzowe i wołowe podsmaża się na patelni, a następnie dodaje cebulę i marchewkę. Na patelnię wlewa się bulion warzywny i czerwone wino, które świetnie podkreśla smak mięsa. Pod 20 minutach duszenia dodaje się posiekaną kiszoną kapustę i dokładnie miesza. Całość należy dusić kolejne 20 minut. Po tym czasie gulasz jest gotowy.

Przepis na gulasz z kapustą kiszoną

  • Pyszny i pikantny gulasz z mięsem i kapustą kiszoną nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności są dokładnie opisane, więc danie można bez problemu zrobić w domowych warunkach.
  • Czas przygotowania potrawy to około godziny.
  • Potrawę przyrządza się ze składników, które są w sklepach przez cały rok.
  • Osoby, które nie przepadają za ostrymi smakami, mogą zmniejszyć dodatek ostrej papryki i zamienić ją na słodką.
  • Potrawę robi się z wołowiny i wieprzowiny, ale można przygotować ją z jednego rodzaju mięsa.
  • Najlepsza będzie kapusta kiszona, która zawiera tylko naturalne składniki. Unikajcie kapusty kwaszonej. W jej składzie może znajdować się sporo zupełnie niepotrzebnych dodatków.

Z czym podawać gulasz z kiszoną kapustą?

Gulasz z dodatkiem kawałków wieprzowiny i wołowiny oraz kapusty kiszonej świetnie smakuje sam. Danie będzie bardziej sycące, kiedy poda się do niego gotowane ziemniaki. Świetnie smakuje również z kaszą gryczaną, jęczmienną i jaglaną. Do gulaszu pasuje drobny makaron, pampuchy, pszenne bułki lub kromki chleba na zakwasie.

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 500 g wieprzowiny
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać mięso i smażyć, aż stanie się rumiane. Często mieszać.
  • Dodać obrane i pokrojone w plasterki marchewki, wlać wino i bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut.
  • Dodać odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną kapustę kiszoną, wymieszać i dusić kolejne 20 minut.
  • Podawać z ziemniakami gotowanymi lub ulubioną kaszą.
5 zasad, jak upiec mięso
Anna Szulc-Górska
więcej