Pikantny gulasz z kapustą kiszoną. Sycący mięsny obiad dla całej rodziny
Pikantny gulasz z wołowiny i wieprzowiny z dodatkiem kapusty kiszonej to sycące danie, które robi się łatwo. Danie na pewno przypadnie do smaku tym, którzy lubią ostre smaki. Oto prosty i sprawdzony przepis na gulasz z kapustą kiszoną, który nasyci i rozgrzeje.
Jak zrobić gulasz z kapustą kiszoną?
Pokrojone w kostkę i doprawione mieloną ostrą papryką mięso wieprzowe i wołowe podsmaża się na patelni, a następnie dodaje cebulę i marchewkę. Na patelnię wlewa się bulion warzywny i czerwone wino, które świetnie podkreśla smak mięsa. Pod 20 minutach duszenia dodaje się posiekaną kiszoną kapustę i dokładnie miesza. Całość należy dusić kolejne 20 minut. Po tym czasie gulasz jest gotowy.
Przepis na gulasz z kapustą kiszoną
- Pyszny i pikantny gulasz z mięsem i kapustą kiszoną nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności są dokładnie opisane, więc danie można bez problemu zrobić w domowych warunkach.
- Czas przygotowania potrawy to około godziny.
- Potrawę przyrządza się ze składników, które są w sklepach przez cały rok.
- Osoby, które nie przepadają za ostrymi smakami, mogą zmniejszyć dodatek ostrej papryki i zamienić ją na słodką.
- Potrawę robi się z wołowiny i wieprzowiny, ale można przygotować ją z jednego rodzaju mięsa.
- Najlepsza będzie kapusta kiszona, która zawiera tylko naturalne składniki. Unikajcie kapusty kwaszonej. W jej składzie może znajdować się sporo zupełnie niepotrzebnych dodatków.
Z czym podawać gulasz z kiszoną kapustą?
Gulasz z dodatkiem kawałków wieprzowiny i wołowiny oraz kapusty kiszonej świetnie smakuje sam. Danie będzie bardziej sycące, kiedy poda się do niego gotowane ziemniaki. Świetnie smakuje również z kaszą gryczaną, jęczmienną i jaglaną. Do gulaszu pasuje drobny makaron, pampuchy, pszenne bułki lub kromki chleba na zakwasie.
SKŁADNIKI
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 500 g wieprzowiny
- 250 g kapusty kiszonej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać mięso i smażyć, aż stanie się rumiane. Często mieszać.
- Dodać obrane i pokrojone w plasterki marchewki, wlać wino i bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut.
- Dodać odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną kapustę kiszoną, wymieszać i dusić kolejne 20 minut.
- Podawać z ziemniakami gotowanymi lub ulubioną kaszą.