Kasza gryczana: jak gotować na sypko? Proporcje kaszy i wody [WIDEO]

2019-01-04 20:00 Anna Ptaszyńska
Kasza gryczana: jak gotować na sypko? Proporcje kaszy i wody
Autor: thinkstockphotos.com Kasza gryczana ugotowana na sypko to smaczny dodatek np. do mięs

Kasza gryczana to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Niestety wiele osób jej nie lubi, ponieważ w dzieciństwie jadali ją podawaną w postaci rozgotowanej papki. Jak gotować kaszę gryczaną, aby smakowała idealnie? Sprawdź, jak dobierać proporcje kaszy i wody.

Kasza gryczana jest delikatniejsza od kaszy jęczmiennej czy pęczaku – łatwo ją rozgotować. Zwłaszcza jeśli dla ułatwienia kupujemy ją pakowaną w specjalne torebki i gotujemy w „głębokiej” wodzie. Jest wtedy mocno nasączona wodą, a wystarczy gotować ją kilka minut za długo, by ziarenka zmieniły się w nieapetyczną, rozmoczoną papkę. Tymczasem kasza gryczana, umiejętnie ugotowana, zachowuje swój przyjemny, lekko orzechowy smak i choć jest miękka, przyjemnie chrupie w zębach.

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

Kasza gryczana – gotowana tylko na sypko!

Kaszę gryczaną warto gotować sposobem naszych babć – tj. na sypko. Trzeba odmierzyć na tyle mało wody, aby podczas gotowania ziarenka kaszy wchłonęły ją całą i nie trzeba było odcedzać kaszy, a jednocześnie na tyle dużo, aby zmiękła. Ziarenka kaszy, choć miękkie, powinny być jędrne i stawiać lekki opór zębom, nie mogą się sklejać w grudki, lecz sypać się jak piasek, każde osobno – stąd nazwa „kasza na sypko”. Jak osiągnąć taki efekt?

Ważne są proporcje kaszy i wody

Tajemnica tkwi w  odpowiednich proporcjach kaszy i wody. Na szklankę kaszy trzeba odmierzyć 1 i 3/4 szklanki wody. Do wody dodajemy łyżkę oleju – dzięki temu ziarenka nie będą się sklejały. A oto instrukcja krok po kroku:

Wodę wlewamy do garnka, solimy, dodajemy olej i ewentualnie ziarna ziela angielskiego i liść laurowy do smaku. Gdy woda się zagotuje, wsypujemy kaszę. Kiedy całość ponownie się zagotuje, kaszę trzeba raz zamieszać, przykryć garnek i zmniejszyć ogień do minimum. Kaszę gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.

Gdy kasza wchłonie całą wodę, garnek trzeba zdjąć z ognia, zawinąć (np. w gazetę i gruby koc) i odłożyć na ok. 30 minut, aby kasza „doszła” (jeśli naczynie, w  którym gotujesz kaszę, jest żaroodporne, możesz je w tym celu wstawić do piekarnika rozgrzanego do max. 100 st. Celsjusza). Tak ugotowaną kaszę wysypujemy na półmisek i podajemy np. do gulaszu czy zrazów. Najlepsza jest z mięsnymi sosami, ale znakomicie pasuje też do leczo. Smacznego!

Polecamy przepisy:

Kasza gryczana z podgrzybkami

Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE