Kasza gryczana: jak gotować na sypko? Proporcje kaszy i wody [WIDEO]

2019-01-04 20:00

Kasza gryczana to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Niestety wiele osób jej nie lubi, ponieważ w dzieciństwie jadali ją podawaną w postaci rozgotowanej papki. Jak gotować kaszę gryczaną, aby smakowała idealnie? Sprawdź, jak dobierać proporcje kaszy i wody.

Kasza gryczana: jak gotować na sypko? Proporcje kaszy i wody
Autor: thinkstockphotos.com Kasza gryczana ugotowana na sypko to smaczny dodatek np. do mięs

Spis treści

  1. Kasza gryczana – gotowana tylko na sypko!
  2. Ważne są proporcje kaszy i wody

Kasza gryczana jest delikatniejsza od kaszy jęczmiennej czy pęczaku – łatwo ją rozgotować. Zwłaszcza jeśli dla ułatwienia kupujemy ją pakowaną w specjalne torebki i gotujemy w „głębokiej” wodzie. Jest wtedy mocno nasączona wodą, a wystarczy gotować ją kilka minut za długo, by ziarenka zmieniły się w nieapetyczną, rozmoczoną papkę. Tymczasem kasza gryczana, umiejętnie ugotowana, zachowuje swój przyjemny, lekko orzechowy smak i choć jest miękka, przyjemnie chrupie w zębach.

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Kasza gryczana – gotowana tylko na sypko!

Kaszę gryczaną warto gotować sposobem naszych babć – tj. na sypko. Trzeba odmierzyć na tyle mało wody, aby podczas gotowania ziarenka kaszy wchłonęły ją całą i nie trzeba było odcedzać kaszy, a jednocześnie na tyle dużo, aby zmiękła. Ziarenka kaszy, choć miękkie, powinny być jędrne i stawiać lekki opór zębom, nie mogą się sklejać w grudki, lecz sypać się jak piasek, każde osobno – stąd nazwa „kasza na sypko”. Jak osiągnąć taki efekt?

Ważne są proporcje kaszy i wody

Tajemnica tkwi w  odpowiednich proporcjach kaszy i wody. Na szklankę kaszy trzeba odmierzyć 1 i 3/4 szklanki wody. Do wody dodajemy łyżkę oleju – dzięki temu ziarenka nie będą się sklejały. A oto instrukcja krok po kroku:

Wodę wlewamy do garnka, solimy, dodajemy olej i ewentualnie ziarna ziela angielskiego i liść laurowy do smaku. Gdy woda się zagotuje, wsypujemy kaszę. Kiedy całość ponownie się zagotuje, kaszę trzeba raz zamieszać, przykryć garnek i zmniejszyć ogień do minimum. Kaszę gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.

Gdy kasza wchłonie całą wodę, garnek trzeba zdjąć z ognia, zawinąć (np. w gazetę i gruby koc) i odłożyć na ok. 30 minut, aby kasza „doszła” (jeśli naczynie, w  którym gotujesz kaszę, jest żaroodporne, możesz je w tym celu wstawić do piekarnika rozgrzanego do max. 100 st. Celsjusza). Tak ugotowaną kaszę wysypujemy na półmisek i podajemy np. do gulaszu czy zrazów. Najlepsza jest z mięsnymi sosami, ale znakomicie pasuje też do leczo. Smacznego!

Polecamy przepisy:

Kasza gryczana z podgrzybkami

Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne. 

Nasze i nie nasze kasze. Czy je rozpoznasz?

Pytanie 1 z 7
Jak nazywamy bardzo drobną kaszę, często gotowaną na mleku?
Zdjęcie
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE