Pampuchy, buchty, czyli kluski na parze: prosty przepis

Pampuchy, czyli kluski na parze: prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pampuchy można podawać na słodko, ale też z sosami grzybowymi czy mięsnymi
średni
30 min
4

Kluski gotowane na parze - nazywane też pampuchami lub parowańcami - to wspaniały dodatek do dań z sosami. Przypominają słynne czeskie knedliki, są jednak od nich łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć je na ściereczce nad gotującą się wodą i poczekać kilka minut. Oto sprawdzony przepis na kluski na parze!

SKŁADNIKI

  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiać mąkę do miski, w środku zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodać szczyptę soli, wymieszać z odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta razem ze stopionym masłem. Wyrobić, ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wyciąć szklanką kółeczka. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do garnka wlać wodę, przykryć lnianą ściereczką, ułożyć kluski, tak aby się nie dotykały. Można też użyć nakładki na garnek z dziurkami do gotowania na parze.
  • Gotować pod przykryciem ok. 5 minut.
  • Podawać ze słodkim sosem, np. waniliowym, albo jako dodatek do dań mięsnych z sosem.
Beata Lekszycka
więcej