Pampuchy, buchty, czyli kluski na parze: prosty przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Kluski gotowane na parze - nazywane też pampuchami lub parowańcami - to wspaniały dodatek do dań z sosami. Przypominają słynne czeskie knedliki, są jednak od nich łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć je na ściereczce nad gotującą się wodą i poczekać kilka minut. Oto sprawdzony przepis na kluski na parze!
SKŁADNIKI
- 40 dag mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- 2 żółtka
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiać mąkę do miski, w środku zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodać szczyptę soli, wymieszać z odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta razem ze stopionym masłem. Wyrobić, ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wyciąć szklanką kółeczka. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Do garnka wlać wodę, przykryć lnianą ściereczką, ułożyć kluski, tak aby się nie dotykały. Można też użyć nakładki na garnek z dziurkami do gotowania na parze.
- Gotować pod przykryciem ok. 5 minut.
- Podawać ze słodkim sosem, np. waniliowym, albo jako dodatek do dań mięsnych z sosem.