Pieczony filet z indyka z solanki. Tajemnicą jego smaku jest marynata musztardowo-miodowa
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Czy moczyć indyka w solance? Odpowiedzią na to pytanie jest ten sprawdzony przepis. Pieczony indyk z solanki jest miękki i soczysty. Dzięki marynacie przyrządzonej z dodatkiem musztardy i miodu zyskuje pyszny smak i przyjemny aromat. Oto łatwy przepis na pieczonego indyka w solance.
Jak zrobić solankę do piersi z indyka?
W przepisie na pieczonego indyka solankę przygotowuje się z kilku prostych składników. To właśnie one sprawiają, że mięso po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Jest idealnie miękkie i soczyste. Świetnie sprawdzi się na ciepło na obiad. Po ostygnięciu można serwować je jako wędlinę na kanapki. Indyk w solance to również pomysł na pieczone mięso na święta Bożego Narodzenia.
Aby przygotować domową solankę do indyka, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- woda
- sól
- cebula i czosnek
- ziele angielskiego
- liście laurowe
Ile czasu moczyć indyka w solance?
Pierś indyka przygotowana według tego przepisu powinna spędzić w solance z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw całą noc. Minimalny czas moczenia to 12 godzin. Najlepiej przygotować mięso w solance wieczorem i upiec następnego dnia.
Jak zamarynować indyka przed pieczeniem?
W tym sprawdzonym przepisie na pieczonego indyka mięso naciera się aromatyczną marynatą. Robi się ją na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem ostrej musztardy, miodu i granulowanego czosnku oraz soli i pieprzu. Pierś indyka naciera się marynatą i razem ze składnikami solanki przekłada się do rękawa do pieczenia. Pozostaje już tylko upieczenie mięsa.
Jak upiec indyka w solance?
Pieczenie indyka w solance jest proste. Mięso natarte marynatą miodowo-musztardową razem ze składnikami solanki umieszcza się w rękawie do pieczenia i układa w formie do zapiekania. Indyk ląduje w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i piecze się przez półtorej godziny. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiekać mięso jeszcze 10 minut.
SKŁADNIKI
- 1 pierś indyka o wadze około 1,3 kg
solanka:- 2 l wody
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki soli
Marynata:- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować solankę. Do wody wsypać sól i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, obrany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
- Pierś indyka przełożyć do dużego garnka i wlać solankę. Ganek przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
- Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą, miodem i czosnkiem granulowanym. Doprawić solą i pieprzem.
- Indyka wyjąć z solanki wraz z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Mięso dokładnie natrzeć marynatą.
- Przełożyć do rękawa do pieczenia razem ze składnikami solanki, związać końce i ułożyć w formie do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 90 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
- Formę wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i odstawić pieczeń do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na ciepło na obiad lub jako wędlinę na kanapki.