Pieczony filet z indyka z solanki. Tajemnicą jego smaku jest marynata musztardowo-miodowa

indyk w solance
Autor: Shutterstock Pieczony indyk z solanki dzięki marynacie z miodu i musztardy jest soczysty i smakuje wyśmienicie.
łatwy
30 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Czy moczyć indyka w solance? Odpowiedzią na to pytanie jest ten sprawdzony przepis. Pieczony indyk z solanki jest miękki i soczysty. Dzięki marynacie przyrządzonej z dodatkiem musztardy i miodu zyskuje pyszny smak i przyjemny aromat. Oto łatwy przepis na pieczonego indyka w solance.

Jak zrobić solankę do piersi z indyka?

W przepisie na pieczonego indyka solankę przygotowuje się z kilku prostych składników. To właśnie one sprawiają, że mięso po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Jest idealnie miękkie i soczyste. Świetnie sprawdzi się na ciepło na obiad. Po ostygnięciu można serwować je jako wędlinę na kanapki. Indyk w solance to również pomysł na pieczone mięso na święta Bożego Narodzenia.

Aby przygotować domową solankę do indyka, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • woda
  • sól
  • cebula i czosnek
  • ziele angielskiego
  • liście laurowe

Ile czasu moczyć indyka w solance?

Pierś indyka przygotowana według tego przepisu powinna spędzić w solance z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw całą noc. Minimalny czas moczenia to 12 godzin. Najlepiej przygotować mięso w solance wieczorem i upiec następnego dnia.

Jak zamarynować indyka przed pieczeniem?

W tym sprawdzonym przepisie na pieczonego indyka mięso naciera się aromatyczną marynatą. Robi się ją na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem ostrej musztardy, miodu i granulowanego czosnku oraz soli i pieprzu. Pierś indyka naciera się marynatą i razem ze składnikami solanki przekłada się do rękawa do pieczenia. Pozostaje już tylko upieczenie mięsa.

Jak upiec indyka w solance?

Pieczenie indyka w solance jest proste. Mięso natarte marynatą miodowo-musztardową razem ze składnikami solanki umieszcza się w rękawie do pieczenia i układa w formie do zapiekania. Indyk ląduje w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i piecze się przez półtorej godziny. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiekać mięso jeszcze 10 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś indyka o wadze około 1,3 kg

  • solanka:
  • 2 l wody
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki soli

  • Marynata:
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować solankę. Do wody wsypać sól i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, obrany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Pierś indyka przełożyć do dużego garnka i wlać solankę. Ganek przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą, miodem i czosnkiem granulowanym. Doprawić solą i pieprzem.
  • Indyka wyjąć z solanki wraz z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Mięso dokładnie natrzeć marynatą.
  • Przełożyć do rękawa do pieczenia razem ze składnikami solanki, związać końce i ułożyć w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 90 minut.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
  • Formę wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i odstawić pieczeń do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać na ciepło na obiad lub jako wędlinę na kanapki.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
więcej