Pałki z kurczaka układam na warzywach i wstawiam do piekarnika. To danie zachwyca za każdym razem

pałki kurczaka z warzywami z piekarnika
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pałki z kurczaka upiecz razem z tymi warzywami. To pyszny obiad dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Podudzie kurczaka, czyli popularne pałki, można przyrządzić na wiele sposobów. Przepisem, który zasługuje na szczególną uwagę, jest ta receptura. Pałki kurczaka pieczone z kolorowymi warzywami to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Poznajcie prosty przepis i zobaczcie, jak zrobić soczyste pałki z kurczaka z dodatkiem warzyw w piekarniku.

Jak zrobić soczyste pałki z kurczaka w piekarniku?

Przepis na pyszne i soczyste pałki z kurczaka wzbogacone kolorowymi warzywami nie jest trudny. To tylko kilka łatwych i w miarę szybkich kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Krótka lista składników i szybkie przygotowanie to nie wszystkie zalety tego sprawdzonego przepisu.

Jak więc upiec soczyste pałki z kurczaka w piekarniku z dodatkiem warzyw? To łatwe danie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można podawać je przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są do kupienia i w lecie, i w zimie.

  • 1. krok – doprawienie pałek z kurczaka
  • 2. krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
  • 3. krok – ułożenie warzyw i pałek z kurczaka w formie do zapiekania
  • 4. krok – upieczenie pałek z kurczaka z ziemniakami w piekarniku

Jak długo piec pałki z kurczaka w piekarniku?

W tym prostym przepisie na wyborny rodzinny obiad soczyste pałki z kurczaka z warzywami piecze się w piekarniku. Formę ze wszystkimi składnikami należy przykryć pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowaną formę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 190 stopni C, a pieczenie dania trwa około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć przykrycie, aby pałki i ziemniaki delikatnie się zarumieniły. Dzięki temu skórka i warzywa staną się chrupiące.

Z czym podawać pałki z kurczaka z piekarnika?

Pełne smaku i aromatu soczyste pałki kurczaka pieczone z warzywami w piekarniku to idealnie danie na obiad. Kurczak wychodzi soczysty z chrupiącą skórką, a warzywa są idealnym uzupełnieniem obiadu. To danie dwa w jednym. Nie trzeba dodatkowo gotować makaronu czy kaszy. Aby posiłek był kompletny, można podać domowe surówki i sałatki, które dopełnią obiad. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na pyszne surówki i sałatki, które świetnie komponują się z pieczonymi pałkami z kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki z kurczaka doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Skropić połową oliwy z oliwek i wymieszać. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Do formy do zapiekania przełożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skropić pozostałą oliwą z oliwek i wymieszać.
  • Na warzywach ułożyć pałki kurczaka. Ułożyć pomidorki koktajlowe. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką lub kolorową sałatą z sosem winegret.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej