Pałki z kurczaka układam na warzywach i wstawiam do piekarnika. To danie zachwyca za każdym razem

Dieta bezglutenowa
Podudzie kurczaka, czyli popularne pałki, można przyrządzić na wiele sposobów. Przepisem, który zasługuje na szczególną uwagę, jest ta receptura. Pałki kurczaka pieczone z kolorowymi warzywami to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Poznajcie prosty przepis i zobaczcie, jak zrobić soczyste pałki z kurczaka z dodatkiem warzyw w piekarniku.
Jak zrobić soczyste pałki z kurczaka w piekarniku?
Przepis na pyszne i soczyste pałki z kurczaka wzbogacone kolorowymi warzywami nie jest trudny. To tylko kilka łatwych i w miarę szybkich kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Krótka lista składników i szybkie przygotowanie to nie wszystkie zalety tego sprawdzonego przepisu.
Jak więc upiec soczyste pałki z kurczaka w piekarniku z dodatkiem warzyw? To łatwe danie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można podawać je przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są do kupienia i w lecie, i w zimie.
- 1. krok – doprawienie pałek z kurczaka
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
- 3. krok – ułożenie warzyw i pałek z kurczaka w formie do zapiekania
- 4. krok – upieczenie pałek z kurczaka z ziemniakami w piekarniku
Jak długo piec pałki z kurczaka w piekarniku?
W tym prostym przepisie na wyborny rodzinny obiad soczyste pałki z kurczaka z warzywami piecze się w piekarniku. Formę ze wszystkimi składnikami należy przykryć pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowaną formę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 190 stopni C, a pieczenie dania trwa około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć przykrycie, aby pałki i ziemniaki delikatnie się zarumieniły. Dzięki temu skórka i warzywa staną się chrupiące.
Z czym podawać pałki z kurczaka z piekarnika?
Pełne smaku i aromatu soczyste pałki kurczaka pieczone z warzywami w piekarniku to idealnie danie na obiad. Kurczak wychodzi soczysty z chrupiącą skórką, a warzywa są idealnym uzupełnieniem obiadu. To danie dwa w jednym. Nie trzeba dodatkowo gotować makaronu czy kaszy. Aby posiłek był kompletny, można podać domowe surówki i sałatki, które dopełnią obiad. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na pyszne surówki i sałatki, które świetnie komponują się z pieczonymi pałkami z kurczaka.
- Siekam kapustę kiszoną i dodaję ten składnik. Właśnie tak surówkę robiła moja babcia
- Sałatę podaję tylko z tym sosem. Smakuje obłędnie i pasuje do każdego obiadu
- Poznaj wyjątkowy przepis na mizerię z twistem, który przeniesie cię w czasy dzieciństwa. Warto!
- Do mizerii nie dodaję śmietany. Najlepszą sałatkę z ogórków robię tak jak Ewa Wachowicz
- Surówkę z marchewki podaję tylko z tym sosem. Jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze
SKŁADNIKI
- 8 pałek z kurczaka
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki z kurczaka doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Skropić połową oliwy z oliwek i wymieszać. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Do formy do zapiekania przełożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skropić pozostałą oliwą z oliwek i wymieszać.
- Na warzywach ułożyć pałki kurczaka. Ułożyć pomidorki koktajlowe. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką lub kolorową sałatą z sosem winegret.