Siekam kapustę kiszoną i dodaję ten składnik. Właśnie tak surówkę robiła moja babcia

surówka z kapusty kiszonej ze śmietaną
Autor: Shutterstock Zapomnij o oleju i majonezie. Do surówki z kapusty kiszonej dodaj ten składnik.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówki z kapusty kiszonej są nie tylko pyszne, ale i uniwersalne. Świetnie komponują się z potrawami mięsnymi i rybnymi czy daniami wegetariańskimi. Chociaż w internecie nie brakuje przepisów na ten smaczny dodatek do obiadu, warto sięgnąć do czasów naszych babć. Zamiast oleju czy majonezu surówkę z kapusty kiszonej warto wzbogacić innym składnikiem.

Co dodajemy do surówki z kiszonej kapusty?

Przyrządzona według tego babcinego przepisu surówka do obiadu składa się z kilku prostych i tanich produktów. Są zawsze w sklepach, dlatego ten smaczny dodatek można robić przez cały rok.

Głównym składnikiem surówki jest zdrowa kapusta kiszona. Wraz z jabłkiem, marchewką i szczypiorem tworzy pyszne połączenie smakowe. Składniki scala nie majonez i nie olej. Zamiast tych produktów do surówki najlepiej dodać śmietanę o zawartości tłuszczy 12 proc. Ten dodatek sprawia, że surówka jest nieco łagodniejsza i smakuje wybornie.

Jak doprawić kapustę kiszoną do obiadu?

Pyszną surówkę z kapusty kiszonej ze śmietaną doprawia się trzema popularnymi przyprawami, które zawsze są w domu. Smak surówki kapuścianej podkreśla sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Obowiązkowym dodatkiem jest cukier, którym zawsze należy podkręcać smak surówek z kapusty kiszonej.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej ze śmietaną?

Przepis babci na smaczną surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem śmietany nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne i nie sprawia żadnych problemów. Surówkę warto zrobić wcześniej i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Jak więc przyrządzić wyśmienitą babciną surówkę z kapusty kiszonej i śmietany? To tylko kilka ekspresowych kroków.

  • 1. krok – posiekane kapusty kiszonej i starcie jabłka oraz marchewki na tarce
  • 2. krok – połączenie warzyw z szczypiorem i śmietaną
  • 3. krok – doprawienie surówki i schłodzenie jej w lodówce

SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypioru
  • sól,pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną posiekać. Przełożyć do miski.
  • Dodać obrane i starte na tarce na dużych oczkach marchewkę i jabłko. Wsypać szczypior. Wymieszać.
  • Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
  • Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.
  • Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej