Sałatę podaję tylko z tym sosem. Smakuje obłędnie i pasuje do każdego obiadu

sałata po polsku
Autor: Shutterstock Jest prosta, szybka i pyszna. Sałata po polsku to najłatwiejszy dodatek do obiadu
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałata po polsku to prosty i pyszny dodatek, który pasuje do każdego obiadu. Można robić ją przez cały rok, ale najlepiej jednak smakuje wiosną i latem, kiedy świeżych warzyw jest pod dostatkiem. Sałata po polsku ma delikatny smak i przyjemnie orzeźwia w ciepłe dni. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną sałatę po polsku i zaskoczcie bliskich tym ciekawym urozmaiceniem obiadu.

Co to jest sałata po polsku?

Sałata po polsku to pyszny dodatek do obiadu, który sprawi, że posiłek stanie się kompletny. Sekretem smaku przyrządzonej według tego przepisu sałaty jest sos. Idealnie łączy się z delikatnymi liśćmi i razem tworzą wyśmienity dodatek do każdego dania obiadowego.

Aby przygotować smakowitą sałatę po polsku, należy zaopatrzyć się w proste i niedrogie produkty. Być może macie je w domu i nawet nie musicie iść do sklepu. Lista składników obejmuje więc takie produkty jak:

  • sałata – masłowa lub lodowa
  • śmietana
  • jogurt naturalny
  • ocet
  • przyprawy – cukier, sól i świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić sałatę po polsku?

Przepis na sałatę z doskonałym sosem śmietanowym jest bardzo łatwy. Przygotowanie zajmuje moment, ale aby przekonać się, jak pysznie smakuje sałata po polsku, należy uzbroić się w cierpliwość. Po przyrządzeniu należy wstawić ją do lodówki na pół godziny. W tym czasie wszystkie składniki się połączą, a smaki przegryzą.

Jak więc zrobić wyśmienitą sałatę po polsku? Ten prosty przepis został podzielony na kilka szybkich kroków.

  • 1. krok – przygotowanie sosu
  • 2. krok – porwanie sałaty na mniejsze kawałki
  • 3. krok – wymieszanie liści sałaty z sosem
  • 4. krok – schłodzenie sałaty po polsku w lodówce

Czym wzbogacić sałatę po polsku?

Pyszna i delikatna sałata po polsku świetnie łączy się z potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. Z powodzeniem zastąpi tradycyjną mizerię i surówkę z młodej kapusty. To podstawowy przepis na domową sałatę po polsku, który można modyfikować i dodawać inne składniki. Dodatek pomidorów, czerwonej cebuli czy rzodkiewki sprawi, że sałata będzie prezentować się znakomicie i smakować pysznie. Ciekawym urozmaiceniem sałaty po polsku jest pokrojone na ćwiartki jajko ugotowane na twardo. Smak sałaty po polsku podkręcą świeże zioła jak koperek, szczypiorek czy natka pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty lodowej lub masłowej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt wymieszać ze śmietaną i octem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
  • Umytą i osuszoną sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do miski.
  • Wlać sos i wymieszać.
  • Sałatę wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej