Sałata masłowa, maślana, głowiasta: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

2018-04-04 13:45
Sałata masłowa, maślana, głowiasta: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Autor: Shutterstock Sałata masłowa, zwana także maślaną lub głowiastą jest szczególnie smaczna wiosną i latem. 

Sałata masłowa, zwana również maślaną lub głowiastą to jeden z najpopularniejszych gatunków sałaty. W polskiej tradycji kulinarnej sałata ze śmietaną idzie zawsze w parze z pieczonym kurczakiem. Sałata głowiasta to ulubiona letnia zielenina Polaków. 

Własności sałaty masłowej

Sałata maślana stanowi przede wszystkim bogate źródło cennych dla nas pierwiastków, jak wapń, potas, cynk czy miedź. Obfituje także w witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6) oraz witaminę C, E i A. Ta ostatnia wytwarzana jest przez organizm dzięki zielonemu barwnikowi zawartemu w liściach sałaty. Dzięki zawartości antyoksydantów chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolno rodników. Usprawnia i pobudza układ trawienny, a także zapobiega zakwaszeniu organizmu. Najlepiej smakuje z innymi warzywami, serami oraz mięsem.

Polecamy przepisy na: Sałatę z grillowanym kurczakiem - tanio i pysznie   oraz    Wiosenna sałata z rzodkiewkami

Wartość odżywcza sałaty głowiastej

W 100 g liści sałaty maślanej znajdziemy zaledwie 14 kcal/100 g. Dlatego sałata tak często zalecana jest osobom dbającym o linię. 

Przeczytaj także: Czy sałata odchudza? Właściwości sałaty   oraz   Sałata z awokado, pestkami i nasionami - zdrowie na talerzu

Zastosowanie kulinarne

Liście sałaty masłowej mają łagodny smak o doskonałej równowadze słodyczy i goryczy. Liście sałaty maślanej świetnie komponują się ze słodką śmietaną i łagodnymi sosami. 

Polecamy przepis na: Sałata ze śmietaną   oraz    Sałata z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Liście są też wyjątkowo miękkie i delikatne, dlatego sałata głowiasta nie nadaje się do długiego przechowywania. Liście szybko więdną i tracą sprężystość, ale nie smak. Pamiętać należy, aby doprawiać ją przed samym podaniem, inaczej kwasy zawarte w sosie zważą delikatne liście. 

Sałatę głowiastą należy przechowywać w lodówce, zamkniętą w nadmuchanym woreczku polietylenowym. Można też przechowywać w plastikowym pudełku. Niestety jej trwałość jest krótka, zazwyczaj nie dłuższa niż 2 doby. Zwiędnięte nadają się na zupę. Wystarczy podsmażyć je na maśle i dodać ryż, a letnia zupa gotowa. 

Polecamy przepis na: Sałatkę grecką z serami, pomidorami i oliwkami