Odkryj przepis na schab po morawsku. Sekretem jego smaku jest ta marynata
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny, najlepszym rozwiązaniem będzie schab po morawsku. To wyśmienite i sycące danie, które zachwyci każdego smakosza. Schab jest miękki i soczysty dzięki sekretnej marynacie. Smak wieprzowiny idealnie podkreśla sos. Zobaczcie, jak zrobić schab po morawsku i zaskoczcie bliskich obłędnym obiadem.
Schab po morawsku – składniki
Aby przyrządzić to smaczne danie z mięsa wieprzowego, wykorzystuje się tylko kilka składników. Wszystkie produkty można bez problemu kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Właśnie dzięki temu, że składniki są zawsze dostępne, danie można serwować przez cały rok.
Z czego więc zrobić schab po morawsku? Lista składników obejmuje proste produkty oraz kilka przypraw, które świetnie podkręcają smak dania.
- kotlety schabowe bez kości
- piwo
- mąka pszenna
- musztarda
- olej
- przyprawy – słodka papryka, czosnek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić schab po morawsku?
Kotlety schabowe po morawsku w piwie i musztardzie to pyszne i aromatyczne danie, które podbije niejeden kubek smakowy. Przyrządzenie schabu według tego sprawdzonego przepisu nie jest skomplikowane. Należy jednak pamiętać, że mięso wieprzowe powinno marynować się w musztardowej marynacie przez godzinę. Dzięki temu nabierze doskonałego smaku, stanie miękkie i pozostanie soczyste.
Jak robi się schab po morawsku? Przepis na to sycące danie obiadowe jest łatwy. Wystarczy parę kroków, aby cieszyć się smakiem obłędnego schabu po morawsku.
- 1. krok – przygotowanie musztardowej marynaty
- 2. krok – przełożenie kotletów schabowych do marynaty i wstawienie mięsa do lodówki
- 3. krok – podsmażenie kotletów na patelni z czosnkiem i piwem
- 4. krok – przełożenie schabu z sosem do formy do zapiekania
- 5. krok – upieczenie schabu po morawsku w piekarniku
Z czym podawać schab po morawsku?
Miękki i soczysty schab po morawsku w piwie i musztardzie to propozycja na doskonały rodzinny obiad. Do tak przyrządzonej wieprzowiny można podać ziemniaki pieczone lub formie kremowego purèe. Sprawdzi się też ryż lub kasza. Warto pamiętać o bukiecie domowych surówek, które są idealnym uzupełnieniem posiłku. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które pysznie łączą się ze schabem po morawsku.
- Pożegnaj mizerię, powitaj kulinarną nowość. Przygotuj smakołyk, który pokocha cała rodzina
- Najprostsza surówka z kalarepy - pełna witamin i minerałów
- Zastąp śmietanę jogurtem i dodaj te 2 składniki. W tej wersji mizeria jest o niebo lepsza
- Surówka z młodej kapusty z majonezem. Chrupiąca dawka witamin i smaku
- Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- 200 ml piwa
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 goździki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2 łyżki oleju wymieszać z musztardą. Doprawić papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Kotlety schabowe lekko rozbić i doprawić solą oraz pieprzem. Natrzeć musztardową marynatą. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Kotlety oprószyć mąką pszenną i odłożyć na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojony w plasterki czosnek.
- Na patelnię przełożyć kotlety i smażyć z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Wlać piwo i dodać goździki. Zagotować.
- Zawartość patelni wraz z sosem przełożyć do formy do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 1 godziny.
- Podawać na obiad z ziemniakami i soczystą surówką.