Odkryj przepis na schab po morawsku. Sekretem jego smaku jest ta marynata

schab po morawsku
Autor: Shutterstock Schab, piwo i musztarda. Poznaj przepis na wyśmienity obiad dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny, najlepszym rozwiązaniem będzie schab po morawsku. To wyśmienite i sycące danie, które zachwyci każdego smakosza. Schab jest miękki i soczysty dzięki sekretnej marynacie. Smak wieprzowiny idealnie podkreśla sos. Zobaczcie, jak zrobić schab po morawsku i zaskoczcie bliskich obłędnym obiadem.

Schab po morawsku – składniki

Aby przyrządzić to smaczne danie z mięsa wieprzowego, wykorzystuje się tylko kilka składników. Wszystkie produkty można bez problemu kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Właśnie dzięki temu, że składniki są zawsze dostępne, danie można serwować przez cały rok.

Z czego więc zrobić schab po morawsku? Lista składników obejmuje proste produkty oraz kilka przypraw, które świetnie podkręcają smak dania.

  • kotlety schabowe bez kości
  • piwo
  • mąka pszenna
  • musztarda
  • olej
  • przyprawy – słodka papryka, czosnek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić schab po morawsku?

Kotlety schabowe po morawsku w piwie i musztardzie to pyszne i aromatyczne danie, które podbije niejeden kubek smakowy. Przyrządzenie schabu według tego sprawdzonego przepisu nie jest skomplikowane. Należy jednak pamiętać, że mięso wieprzowe powinno marynować się w musztardowej marynacie przez godzinę. Dzięki temu nabierze doskonałego smaku, stanie miękkie i pozostanie soczyste.

Jak robi się schab po morawsku? Przepis na to sycące danie obiadowe jest łatwy. Wystarczy parę kroków, aby cieszyć się smakiem obłędnego schabu po morawsku.

  • 1. krok – przygotowanie musztardowej marynaty
  • 2. krok – przełożenie kotletów schabowych do marynaty i wstawienie mięsa do lodówki
  • 3. krok – podsmażenie kotletów na patelni z czosnkiem i piwem
  • 4. krok – przełożenie schabu z sosem do formy do zapiekania
  • 5. krok – upieczenie schabu po morawsku w piekarniku

Z czym podawać schab po morawsku?

Miękki i soczysty schab po morawsku w piwie i musztardzie to propozycja na doskonały rodzinny obiad. Do tak przyrządzonej wieprzowiny można podać ziemniaki pieczone lub formie kremowego purèe. Sprawdzi się też ryż lub kasza. Warto pamiętać o bukiecie domowych surówek, które są idealnym uzupełnieniem posiłku. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które pysznie łączą się ze schabem po morawsku.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe
  • 200 ml piwa
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 goździki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 łyżki oleju wymieszać z musztardą. Doprawić papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Kotlety schabowe lekko rozbić i doprawić solą oraz pieprzem. Natrzeć musztardową marynatą. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Kotlety oprószyć mąką pszenną i odłożyć na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojony w plasterki czosnek.
  • Na patelnię przełożyć kotlety i smażyć z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Wlać piwo i dodać goździki. Zagotować.
  • Zawartość patelni wraz z sosem przełożyć do formy do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i soczystą surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej