Mieszam mieloną wołowinę ze szpinakiem i przekładam do formy. W 30 minut mam pyszną zapiekankę na obiad

zapiekanka z mieloną wołowiną i szpinakiem
Autor: Shutterstock Weź pół kilo mielonej wołowiny i szpinak. Ta zapiekanka to pomysł na smaczny rodzinny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Wystarczy wybrać ten łatwy przepis. Pyszna i aromatyczna zapiekanka z mieloną wołowiną i szpinakiem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na znakomitą zapiekankę z mieloną wołowiną i szpinakiem.

Jak zrobić zapiekankę z mielonej wołowiny ze szpinakiem?

Przepis na pełną smaku i aromatu domową zapiekankę z mielonego mięsa wołowego i szpinaku nie jest trudny. Wszystkie czynności są nie tylko łatwe, ale i w miarę szybkie. Większość pracy wykonuje piekarnik. Lista składników może wydać się długa. Jednak wszystkie produkty można z łatwością kupić w prawie każdym większym sklepie spożywczym.

Jak upiec pyszną i sycącą zapiekankę z mielonej wołowiny wzbogaconą szpinakiem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli, marchewki, mielonej wołowiny i szpinaku
  • 2. krok – przełożenie składników do formy do zapiekania
  • 3. krok – przygotowanie sosu śmietanowego i wlanie do formy, posypanie startym serem
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki z mieloną wołowiną i szpinakiem w piekarniku

Jak długo piec zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem?

W tym przepisie zanim składniki trafią do formy do zapiekania, należy podsmażyć je na patelni. Wyjątkiem są ziemniaki, które trzeba obrać i pokroić w cienkie plasterki. Po przełożeniu podsmażonego mięsa wołowego ze szpinakiem do formy, na wierzchu układa się plasterki ziemniaków, wlewa sos i posypuje startym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia zapiekanki z mieloną wołowiną i zielonym szpinakiem wynosi 30 minut.

Jak podawać zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem?

Smakowita zapiekanka z mielonej wołowiny i szpinaku to dobry pomysł na rodzinny obiad. Danie jest pyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Aby posiłek był kompletny, warto przygotować domową surówkę, która uświetni obiad. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na chrupiące surówki. Idealnie komponują się z tą wyśmienitą zapiekanką z mielonego mięsa wołowego i szpinaku.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 400 g ziemniaków
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g startego sera gruyère
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć, aż stanie się miękka.
  • Dodać szpinak i mieloną wołowinę. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
  • Wlać bulion wołowy i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Składniki przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki.
  • Śmietanę wymieszać ze skrobią kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do formy. Wierzch posypać startym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej