Mieszam mieloną wołowinę ze szpinakiem i przekładam do formy. W 30 minut mam pyszną zapiekankę na obiad

Dieta bezglutenowa
Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Wystarczy wybrać ten łatwy przepis. Pyszna i aromatyczna zapiekanka z mieloną wołowiną i szpinakiem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na znakomitą zapiekankę z mieloną wołowiną i szpinakiem.
Jak zrobić zapiekankę z mielonej wołowiny ze szpinakiem?
Przepis na pełną smaku i aromatu domową zapiekankę z mielonego mięsa wołowego i szpinaku nie jest trudny. Wszystkie czynności są nie tylko łatwe, ale i w miarę szybkie. Większość pracy wykonuje piekarnik. Lista składników może wydać się długa. Jednak wszystkie produkty można z łatwością kupić w prawie każdym większym sklepie spożywczym.
Jak upiec pyszną i sycącą zapiekankę z mielonej wołowiny wzbogaconą szpinakiem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.
- 1. krok – podsmażenie cebuli, marchewki, mielonej wołowiny i szpinaku
- 2. krok – przełożenie składników do formy do zapiekania
- 3. krok – przygotowanie sosu śmietanowego i wlanie do formy, posypanie startym serem
- 4. krok – upieczenie zapiekanki z mieloną wołowiną i szpinakiem w piekarniku
Jak długo piec zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem?
W tym przepisie zanim składniki trafią do formy do zapiekania, należy podsmażyć je na patelni. Wyjątkiem są ziemniaki, które trzeba obrać i pokroić w cienkie plasterki. Po przełożeniu podsmażonego mięsa wołowego ze szpinakiem do formy, na wierzchu układa się plasterki ziemniaków, wlewa sos i posypuje startym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia zapiekanki z mieloną wołowiną i zielonym szpinakiem wynosi 30 minut.
Jak podawać zapiekankę z mięsem mielonym i szpinakiem?
Smakowita zapiekanka z mielonej wołowiny i szpinaku to dobry pomysł na rodzinny obiad. Danie jest pyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Aby posiłek był kompletny, warto przygotować domową surówkę, która uświetni obiad. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na chrupiące surówki. Idealnie komponują się z tą wyśmienitą zapiekanką z mielonego mięsa wołowego i szpinaku.
- To warzywo przyspiesza spalanie kalorii. Poznaj najlepszą fit surówkę do obiadu
- Chrupiąca surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka – idealny dodatek do obiadu, który rozświetli ponure dni!
- Szatkuję czerwoną kapustę i mieszam z majonezem. To najlepsza surówka, która pasuje do każdego obiadu
- Chińska surówka z białej kapusty i marchewki – lekka, chrupiąca i pełna orientalnego smaku!
- To najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Robię ją przynajmniej raz w tygodniu
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 400 g mrożonego szpinaku
- 400 g ziemniaków
- 300 ml bulionu wołowego
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 50 g startego sera gruyère
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć, aż stanie się miękka.
- Dodać szpinak i mieloną wołowinę. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
- Wlać bulion wołowy i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę podgrzewać.
- Składniki przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki.
- Śmietanę wymieszać ze skrobią kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do formy. Wierzch posypać startym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką.