Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - idealna na obiad, gdy za oknem słota

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - idealna na obiad, gdy za oknem słota
Autor: Shutterstock Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka podniesie odporność i rozgrzeje
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka jest  orzeźwiająca i rozgrzewająca zarazem. Lekka ostrość rzodkwi złagodzona jest bowiem słodyczą marchewki i soczystością jabłka. Na dodatek ta surówka to spora dawna witamin i roślinnego błonnika.

SKŁADNIKI

  • 1 spora biała rzodkiew
  • 2 jabłka
  • 2 spore marchewki
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • do posypania - prażony sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos z soku z cytryny, oliwek, soli, pieprzu i cukru.
  • Rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Na tych samych oczkach zetrzeć obrane jabłka i marchewkę.
  • Polać całość sosem i wymieszać.
  • Posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej