Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - idealna na obiad, gdy za oknem słota
2022-02-09
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka jest orzeźwiająca i rozgrzewająca zarazem. Lekka ostrość rzodkwi złagodzona jest bowiem słodyczą marchewki i soczystością jabłka. Na dodatek ta surówka to spora dawna witamin i roślinnego błonnika.
SKŁADNIKI
- 1 spora biała rzodkiew
- 2 jabłka
- 2 spore marchewki
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- do posypania - prażony sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos z soku z cytryny, oliwek, soli, pieprzu i cukru.
- Rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na tych samych oczkach zetrzeć obrane jabłka i marchewkę.
- Polać całość sosem i wymieszać.
- Posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?