To najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Robię ją przynajmniej raz w tygodniu

najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock Z kapusty pekińskiej i tych składników zrobisz najsmaczniejszą surówkę. Pasuje do każdego obiadu.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty pekińskiej? Wystarczy dobry przepis, dzięki któremu łatwo i szybko można zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Surówka jest połączeniem kolorowych warzyw, fasoli i znakomitego sosu. Zobaczcie, jak zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej.

Co się dodaje do surówki z kapusty pekińskiej?

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej składa się ze zdrowych warzyw, kolorowej fasoli i aromatycznego sosu. Wszystkie produkty, które są potrzebne, aby ją przyrządzić, są w sklepach przez cały rok. Właśnie dlatego ta surówka z kapusty pekińskiej jest uniwersalna i można ją robić do każdego obiadu lub serwować jako przekąskę.

Na liście składników znalazły się proste produkty. Można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Co jest więc potrzebne, aby zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej?

  • warzywa – kapusta pekińska, cebula, czerwona papryka, szpinak, zielony ogórek, natka pietruszki
  • fasola – czerwona i czarna
  • składniki do sosu – olej, ocet jabłkowy, ostra musztarda, czosnek, przyprawy

Jak zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej?

Przepis na domową surówkę z kapusty pekińskiej nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne. Wystarczy kilka minut wolnego czasu, aby cieszyć się jej wybornym smakiem. Składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc tę smaczną i zdrową surówkę można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.

Jak więc przyrządzić domową surówkę z kapusty pekińskiej, która zachwyci smakiem? Ten najsmaczniejszy dodatek do obiadu z pekinki robi się prosto i błyskawicznie.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
  • 2. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej
  • 3. krok – wymieszanie kapusty pekińskiej z warzywami i kolorowymi fasolami
  • 4. krok – połączenie najsmaczniejszej surówki z kapusty pekińskiej z sosem

Jak zrobić dobry sos do surówki z kapusty pekińskiej?

Uzupełnieniem najsmaczniejszej surówki z pekińskiej kapusty jest sos. Przyrządza się go z kilku produktów. Sos do surówki z pekińskiej robi się na bazie oleju z dodatkiem ostrej musztardy i octu jabłkowego. Jego smak podkręca czosnek oraz przyprawy, czyli sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz zioła prowansalskie. Z takim sosem surówka jest nie tylko pyszna, ale i lekka. Zawiera sporą dawkę zdrowia i sprawdza się na diecie odchudzającej. Jest bezpieczna dla wegan i osób, które unikają glutenu.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 szklanki czarnej fasoli z puszki
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Olej i ocet przelać do miseczki i wymieszać z musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić.
  • Czerwoną i czarną fasolę opłukać i odstawić, aby odciekły.
    Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Delikatnie posolić i wymieszać.
  • Do kapusty dodać pokrojone w kostkę warzywa – ogórek, cebulę, paprykę.
  • Dodać posiekany szpinak, natkę pietruszki i odsączoną fasolę. Wymieszać.
  • Wlać sos i wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
Kapusta - właściwości lecznicze
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej