To najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Robię ją przynajmniej raz w tygodniu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty pekińskiej? Wystarczy dobry przepis, dzięki któremu łatwo i szybko można zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Surówka jest połączeniem kolorowych warzyw, fasoli i znakomitego sosu. Zobaczcie, jak zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej.
Co się dodaje do surówki z kapusty pekińskiej?
Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej składa się ze zdrowych warzyw, kolorowej fasoli i aromatycznego sosu. Wszystkie produkty, które są potrzebne, aby ją przyrządzić, są w sklepach przez cały rok. Właśnie dlatego ta surówka z kapusty pekińskiej jest uniwersalna i można ją robić do każdego obiadu lub serwować jako przekąskę.
Na liście składników znalazły się proste produkty. Można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Co jest więc potrzebne, aby zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej?
- warzywa – kapusta pekińska, cebula, czerwona papryka, szpinak, zielony ogórek, natka pietruszki
- fasola – czerwona i czarna
- składniki do sosu – olej, ocet jabłkowy, ostra musztarda, czosnek, przyprawy
Jak zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej?
Przepis na domową surówkę z kapusty pekińskiej nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne. Wystarczy kilka minut wolnego czasu, aby cieszyć się jej wybornym smakiem. Składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc tę smaczną i zdrową surówkę można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.
Jak więc przyrządzić domową surówkę z kapusty pekińskiej, która zachwyci smakiem? Ten najsmaczniejszy dodatek do obiadu z pekinki robi się prosto i błyskawicznie.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 2. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej
- 3. krok – wymieszanie kapusty pekińskiej z warzywami i kolorowymi fasolami
- 4. krok – połączenie najsmaczniejszej surówki z kapusty pekińskiej z sosem
Jak zrobić dobry sos do surówki z kapusty pekińskiej?
Uzupełnieniem najsmaczniejszej surówki z pekińskiej kapusty jest sos. Przyrządza się go z kilku produktów. Sos do surówki z pekińskiej robi się na bazie oleju z dodatkiem ostrej musztardy i octu jabłkowego. Jego smak podkręca czosnek oraz przyprawy, czyli sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz zioła prowansalskie. Z takim sosem surówka jest nie tylko pyszna, ale i lekka. Zawiera sporą dawkę zdrowia i sprawdza się na diecie odchudzającej. Jest bezpieczna dla wegan i osób, które unikają glutenu.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
- 1/2 szklanki czarnej fasoli z puszki
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sos:- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Olej i ocet przelać do miseczki i wymieszać z musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić.
- Czerwoną i czarną fasolę opłukać i odstawić, aby odciekły.
Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Delikatnie posolić i wymieszać. - Do kapusty dodać pokrojone w kostkę warzywa – ogórek, cebulę, paprykę.
- Dodać posiekany szpinak, natkę pietruszki i odsączoną fasolę. Wymieszać.
- Wlać sos i wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.