Kroję ziemniaki i zapiekam z tymi dodatkami. Są tak pyszne, że znikają w tempie ekspresowym

ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem
Autor: Shutterstock Ziemniaki, boczek i ser żółty. Prosty i pełen smaku obiad, który zachwyci nawet najwybredniejszych.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Ziemniaki to uniwersalne warzywo, z którego można zrobić pyszne dania na ciepło, sałatki i przekąski. Przepis, na który warto zwrócić uwagę, znajdziecie poniżej. Ziemniaki zapiekane z boczkiem i żółtym serem to świetny dodatek do potraw mięsnych i samodzielne danie. Jak zrobić ziemniaki z boczkiem i serem z piekarnika? Poznajcie prosty przepis.

Z czego zrobić ziemniaki zapiekane w piekarniku?

Aby przygotować to przepyszne i aromatyczne danie, potrzebne są proste i łatwo dostępne produkty. Wszystkie składniki można kupić bez względu na porę roku. Aż trudno uwierzyć, że z połączenia tych kilku produktów powstaje tak dobre i sycące danie.

Co jest niezbędne, aby zrobić zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem? Lista składników jest dość krótka i obejmuje takie produkty jak ziemniaki, cebula i wędzony boczek. Ziemniaki zapieka się pod mieszanką mleka ze startym żółtym serem, czosnkiem i natką pietruszki. Mieszankę doprawia się solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodatkowego aromatu nadaje świeży rozmaryn.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem?

Przepis na pyszne ziemniaki z dodatkiem wędzonego boczku i sera żółtego z piekarnika składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Nawet jeżeli nie czujecie się zbyt mocni w domowym gotowaniu, z tym przepisem ziemniaki wyjdą pierwsza klasa i zachwycą smakiem oraz obłędnym aromatem.

Jak się robi ziemniaki zapiekane w piekarniku? Przepis na ziemniaczki pieczone wzbogacone boczkiem i serem jest łatwy. Przygotowanie zajmuje około kwadransa, a pieczenie trwa godzinę.

  • 1. krok – podsmażenie boczku z cebulą
  • 2. krok – obranie i pokrojenie ziemniaków, wymieszanie ich z boczkiem z cebulą
  • 3. krok – przygotowanie mieszanki z serem żółtym, mlekiem i przyprawami
  • 4. krok – zalanie ziemniaków mieszanką serową
  • 5. krok – upieczenie ziemniaków z boczkiem i serem w piekarniku

Z czym podawać ziemniaki pieczone z boczkiem i serem?

Ten przepis zawsze warto mieć pod ręką. Danie jest pyszne, aromatyczne i uniwersalne. Pasuje na każdą okazję i oczaruje nawet najwybredniejsze podniebienia. Pełne smaku ziemniaki pieczone z boczkiem wędzonym i serem żółtym to świetny dodatek do potraw mięsnych. Stanowi także sycące samodzielne danie. Obiad z tak przyrządzonymi ziemniakami z piekarnika wzbogacą domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które uświetnią niejeden obiad.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 ml mleka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
  • Dodać podsmażony boczek z cebulą i wymieszać.
  • Do miski przełożyć starty żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnkiem i natkę pietruszki. Wlać mleko i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
  • Mieszanką zalać ziemniaki z boczkiem i cebulą. Na wierzchu ułożyć podzieloną na mniejsze kawałki gałązkę rozmarynu.
  • Formę przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 30 minut.
  • Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej