Kroję ziemniaki i zapiekam z tymi dodatkami. Są tak pyszne, że znikają w tempie ekspresowym
Dieta bezglutenowa
Ziemniaki to uniwersalne warzywo, z którego można zrobić pyszne dania na ciepło, sałatki i przekąski. Przepis, na który warto zwrócić uwagę, znajdziecie poniżej. Ziemniaki zapiekane z boczkiem i żółtym serem to świetny dodatek do potraw mięsnych i samodzielne danie. Jak zrobić ziemniaki z boczkiem i serem z piekarnika? Poznajcie prosty przepis.
Z czego zrobić ziemniaki zapiekane w piekarniku?
Aby przygotować to przepyszne i aromatyczne danie, potrzebne są proste i łatwo dostępne produkty. Wszystkie składniki można kupić bez względu na porę roku. Aż trudno uwierzyć, że z połączenia tych kilku produktów powstaje tak dobre i sycące danie.
Co jest niezbędne, aby zrobić zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem? Lista składników jest dość krótka i obejmuje takie produkty jak ziemniaki, cebula i wędzony boczek. Ziemniaki zapieka się pod mieszanką mleka ze startym żółtym serem, czosnkiem i natką pietruszki. Mieszankę doprawia się solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodatkowego aromatu nadaje świeży rozmaryn.
Jak zrobić ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem?
Przepis na pyszne ziemniaki z dodatkiem wędzonego boczku i sera żółtego z piekarnika składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Nawet jeżeli nie czujecie się zbyt mocni w domowym gotowaniu, z tym przepisem ziemniaki wyjdą pierwsza klasa i zachwycą smakiem oraz obłędnym aromatem.
Jak się robi ziemniaki zapiekane w piekarniku? Przepis na ziemniaczki pieczone wzbogacone boczkiem i serem jest łatwy. Przygotowanie zajmuje około kwadransa, a pieczenie trwa godzinę.
- 1. krok – podsmażenie boczku z cebulą
- 2. krok – obranie i pokrojenie ziemniaków, wymieszanie ich z boczkiem z cebulą
- 3. krok – przygotowanie mieszanki z serem żółtym, mlekiem i przyprawami
- 4. krok – zalanie ziemniaków mieszanką serową
- 5. krok – upieczenie ziemniaków z boczkiem i serem w piekarniku
Z czym podawać ziemniaki pieczone z boczkiem i serem?
Ten przepis zawsze warto mieć pod ręką. Danie jest pyszne, aromatyczne i uniwersalne. Pasuje na każdą okazję i oczaruje nawet najwybredniejsze podniebienia. Pełne smaku ziemniaki pieczone z boczkiem wędzonym i serem żółtym to świetny dodatek do potraw mięsnych. Stanowi także sycące samodzielne danie. Obiad z tak przyrządzonymi ziemniakami z piekarnika wzbogacą domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które uświetnią niejeden obiad.
- Surówkę z marchewki podaję tylko z tym sosem. Jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze
- Szef kuchni z lokalnego "chińczyka" zdradził mi tajemnicę. Teraz robię najlepszą surówkę w mieście
- Najlepsza surówka na lato? Chrupie, orzeźwia i robi furorę przy minimalnym wysiłku
- Siekam kapustę kiszoną i dodaję ten składnik. Właśnie tak surówkę robiła moja babcia
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 100 ml mleka
- 100 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
- Dodać podsmażony boczek z cebulą i wymieszać.
- Do miski przełożyć starty żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnkiem i natkę pietruszki. Wlać mleko i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
- Mieszanką zalać ziemniaki z boczkiem i cebulą. Na wierzchu ułożyć podzieloną na mniejsze kawałki gałązkę rozmarynu.
- Formę przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 30 minut.
- Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.