Najlepsza surówka na lato? Chrupie, orzeźwia i robi furorę przy minimalnym wysiłku

Najlepsza surówka na lato? Chrupie, orzeźwia i robi furorę przy minimalnym wysiłku
Autor: Shutterstock Najlepsza surówka na lato? Chrupie, orzeźwia i robi furorę przy minimalnym wysiłku
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka to idealny dodatek do wielu dań, a ta propozycja jest wyjątkowo szybka i prosta w przygotowaniu. Surówka z białej kapusty to klasyk, który zachwyca swoim smakiem. Idealnie komponuje się z mięsem, rybami czy daniami wegetariańskimi. Przygotowanie tej surówki zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego przy stole.

Surówka z białej kapusty to nie tylko wyjątkowo smaczny, ale też zdrowy dodatek do obiadu. Kapusta jest źródłem witamin, błonnika i minerałów, co czyni tę surówkę doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Dodatkowo jej chrupiąca tekstura i delikatny smak sprawiają, że pasuje do wielu różnych dań. To idealne rozwiązanie dla zapracowanych, którzy nie mają dużo czasu na przygotowywanie posiłków, ale nie chcą rezygnować z pysznego dodatku do obiadu.

Zobacz również:

Wspaniałe ogórki z czosnkiem - prosta sałatka na zimę

Kiszona sałatka na zimę - kapusta, marchew, cebula, pomidory

Sałatka warzywna na zimę, jak bułgarski Globus: spytaj ojca, spytaj matki jakie to pyszne

Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę

Sałatka z kalafiorem, papryką i marchewką. Robię teraz, jem cała zimę

Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików

Jak przygotować najprostszą surówkę na świecie?

Przygotowanie tej surówki jest naprawdę banalnie proste i szybkie. Wystarczy kilka składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać marchewkę, a całość wymieszać z prostym dressingiem, aby uzyskać pyszną i chrupiącą surówkę. To świetny dodatek do wielu potraw, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dlaczego ta surówka smakuje tak obłędnie?

Surówka z białej kapusty zawdzięcza swój wyjątkowy smak prostocie składników i odpowiedniemu balansowi pomiędzy słodyczą marchewki a kwaskowatym smakiem sosu. Dzięki temu staje się obłędnie smaczna i chrupiąca. Jest to przepis, który na stałe zagości w Twojej kuchni, zwłaszcza gdy szukasz szybkiego i zdrowego dodatku do obiadu.

Składniki na najprostszą surówkę z białej kapusty:

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • Sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Poszatkuj drobno białą kapustę i zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach.
  • W dużej misce połącz kapustę z marchewką, dodaj sok z cytryny, cukier, olej oraz przyprawy.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby smaki się połączyły. Surówkę odstaw na chwilę, aby kapusta lekko zmiękła i przesiąkła smakiem sosu.
  • Podawaj jako dodatek do obiadu, do mięs, ryb lub jako samodzielne danie.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej