Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę
2022-07-26
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielona sałatka to jeden z najlepszych przepisów na pikle z ogórków na zimę. Tani i smaczny. Do przygotowania tej zimowej sałatki potrzebne są łatwo dostępne produkty, a przyrządzenie jest bardzo łatwe. Najważniejsze to zachować proporcje, wtedy nic tylko palce oblizywać. Sałatka zachowuje zielony kolor ogórków, który będzie cieszył wasze oczy zimą.
SKŁADNIKI
- 5 kg ogórków gruntowych, większych niż kiszeniaki
- 1 kg cebuli żółtej lub białej
- 300 g zielonego kopru
- 100 ml octu 9%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
- oraz 6 słoików po 1 l pojemności
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dobrze umyć, jeśli nie są wystarczająco jędrne, zamoczyć na 1 godzinę w zimnej wodzie.
- Ogórki pokroić na plasterki grubości 0,5 cm.
- Cebulę oczyścić z łuski i pokroić na plasterki lub półplasterki.
- Koper pokroić drobno.
- Do słoików wsypać gorczycę i ziarnisty pieprz.
- Ogórki i cebulę przełożyć do dużej miski lub garnka, posypać solą i pozostawić na 30 minut, żeby puściły sok.
- W dużym garnku wymieszać ocet, cukier i pieprz.
- Dodać warzywa razem z sokiem, który puściły, wymieszać.
- Garnek podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu pomieszać.
- Gdy ogórki nieco zmienią kolor, dodać koperek, zamieszać i zdjąć z ognia i gorącą sałatkę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, napełniając w taki sposób, aby marynata pokrywała ogórki.
- Dobrze zakręcić, postawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?