Sałatka warzywna na zimę, jak bułgarski Globus: spytaj ojca, spytaj matki jakie to pyszne

Sałatka na zimę z bakłażana i papryki w pomidorach
Autor: Shutterstock Sałatka na zimę z bakłażana i papryki w pomidorach
łatwy
45 min
4

Sałatka warzywna na zimę w kwaśnej marynacie to pyszny dodatek do obiadu. W latach 70. najpopularniejsza była sałatka bułgarska marki  Globus. Pyszne połączenie bakłażana, papryki, marchwi, cebuli i pomidorów, który do dzisiaj wielu wspomina czule.  Oto sprytny przepis zachowany w archiwalnej prasie kobiecej. 

Bułgarskie przysmaki

W latach 70. XX wieku na półkach polskich sklepów pojawiły się przetwory bułgarskiej marki Globus. W ramach wymiany towarowej między krajami socjalistycznymi należącymi do Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej (RWPG została utworzona jako odpowiednik zachodniej Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej - EWG), Bułgaria eksportowało swoje największe skarby produkcji rolnej: pomidory, paprykę, bakłażany. Na tej wymianie skorzystali smakosze. Dla wielu osób pamiętających tamte czasy, to jedno z pysznych wspomnień obok bułgarskich win i likierów. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 kg pomidorów
  • 700 g papryki słodkiej
  • 400 g marchwi
  • 400 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 150 ml oleju
  • 50 ml octu 10%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa umyć i oczyścić. Bakłażany pokroić na kawałki wielkości kęsa.
  • Pomidory pokroić na 6-8 części. Słodką paprykę pokroić na paseczki lub w duże kwadraty. Cebulę pokroić na półkola. Marchew pokroić na zapałkę lub zetrzeć na długie strużyny.
  • Warzywa przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać cukier i sól, wlać olej. Wymieszać dobrze.
  • Podgrzewać na małym ogniu. Gdy zagotują się, przykryć pokrywką i dusić powoli przez 30 minut.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną ostrą paprykę i wlewamy ocet. Dusimy bez przykrycia jeszcze 10 minut, starając się nie mieszać, aby warzywa się nie rozpadły.
  • Gorąca sałatkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy. Ustawiamy dnem do góry i okrywamy kocem, pozostawiamy tak od całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowujemy w piwnicy.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej