Sałatka warzywna na zimę, jak bułgarski Globus: spytaj ojca, spytaj matki jakie to pyszne
Sałatka warzywna na zimę w kwaśnej marynacie to pyszny dodatek do obiadu. W latach 70. najpopularniejsza była sałatka bułgarska marki Globus. Pyszne połączenie bakłażana, papryki, marchwi, cebuli i pomidorów, który do dzisiaj wielu wspomina czule. Oto sprytny przepis zachowany w archiwalnej prasie kobiecej.
Bułgarskie przysmaki
W latach 70. XX wieku na półkach polskich sklepów pojawiły się przetwory bułgarskiej marki Globus. W ramach wymiany towarowej między krajami socjalistycznymi należącymi do Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej (RWPG została utworzona jako odpowiednik zachodniej Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej - EWG), Bułgaria eksportowało swoje największe skarby produkcji rolnej: pomidory, paprykę, bakłażany. Na tej wymianie skorzystali smakosze. Dla wielu osób pamiętających tamte czasy, to jedno z pysznych wspomnień obok bułgarskich win i likierów.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- 1 kg pomidorów
- 700 g papryki słodkiej
- 400 g marchwi
- 400 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 150 ml oleju
- 50 ml octu 10%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa umyć i oczyścić. Bakłażany pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Pomidory pokroić na 6-8 części. Słodką paprykę pokroić na paseczki lub w duże kwadraty. Cebulę pokroić na półkola. Marchew pokroić na zapałkę lub zetrzeć na długie strużyny.
- Warzywa przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać cukier i sól, wlać olej. Wymieszać dobrze.
- Podgrzewać na małym ogniu. Gdy zagotują się, przykryć pokrywką i dusić powoli przez 30 minut.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną ostrą paprykę i wlewamy ocet. Dusimy bez przykrycia jeszcze 10 minut, starając się nie mieszać, aby warzywa się nie rozpadły.
- Gorąca sałatkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy. Ustawiamy dnem do góry i okrywamy kocem, pozostawiamy tak od całkowitego ostygnięcia.
- Przechowujemy w piwnicy.