Kiszona sałatka na zimę - kapusta, marchew, cebula, pomidory, ogórki

2021-08-09
Kiszona sałatka na zimę - kapusta, marchew, cebula, pomidory, ogórki
Autor: thinkstockphotos.com Kiszona sałatka warzywna wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje. 
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kiszona sałatka na zimę to gotowa surówka z kiszonych warzyw do obiadu dla was i waszej rodziny. Ta smaczna i zdrowa sałatka z kapusty, marchwi, pomidorów i ogórków urozmaici wasz zimowy jadłospis.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg białej kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli (białej lub czerwonej)
  • 1 kg jędrnych, mięsistych pomidorów
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 3 czubate łyżki soli
  • 4 czubate łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić na ósemki, a potem jeszcze każdą ósemkę przekroić na pół. Ogórki pokroić w  grube plasterki. Marchew pokroić w słomkę (julienne). Cebulę pokroić na półtalarki. 
  • Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać olej i ponownie wymieszać.
  • Warzywa przełożyć do dużego rondla, dodać sól i cukier, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż warzywa puszczą sok. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40 min. Na koniec dodać ocet, gotować jeszcze 5 min. Spróbować, ewentualnie dosolić i dosłodzić. 
  • Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i pasteryzować przez 15 min. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?