Kotlety wieprzowe z cebulą. Łatwy przepis na soczystą i miękką wieprzowinę

kotlety wieprzowe z cebulą
Autor: Shutterstock Kotlety wieprzowe z cebulą sprawdzą się zawsze. Są łatwe i smakują każdemu.
łatwy
40 min
4

Kotlety wieprzowe z cebulą to pomysł na szybki, ale i pyszny rodzinny obiad. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos aromatyczny. Kotlety świetnie smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Zobaczcie, jak prosto i szybko robi się obłędne kotlety wieprzowe z cebulą.

Przepis na kotlety wieprzowe z cebulą

  • Przyrządzenie kotletów z mięsa wieprzowego jest łatwe. Danie robi się na jednej patelni.
  • To szybki przepis na pyszny i sycący obiad. Czas przygotowania wynosi niewiele ponad pół godziny.
  • To niedrogie danie, które przyrządza się z prostych składników. Produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego kotlety wieprzowe można przyrządzać bez względu na pogodę za oknem.
  • Do tego dania najlepsza będzie szynka wieprzowa. Sprawdzi się też schab karkowy lub środkowy bez kości.
  • Obowiązkowym składnikiem tego dania jest cebula. Może to być cebula biała, czosnkowa lub czerwona.

Kiedy podawać kotlety wieprzowe z cebulą?

Ten przepis warto zapisać, ponieważ kotlety z szynki wieprzowej smakują przepysznie i każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony. Z przepisu można skorzystać, przygotowując menu na rodzinną uroczystość lub święta. Kotlety to również propozycja na obiad w ciągu zwykłego tygodnia.

Z czym podawać kotlety wieprzowe z cebulą?

Potrawa doskonale łączy się z gotowanymi ziemniakami. Fani kasz mogą zaserwować gryczaną, jęczmienną lub jaglaną. Sprawdzą się też takie dodatki jak zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Obiad uzupełni surówka z kapusty kiszonej, z selera lub mizeria.

SKŁADNIKI

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na kotlety. Każdy z nich rozbić tłuczkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po 2 minuty. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz lub deskę.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Smażyć, aż staną się miękkie. Często mieszać.
  • Wsypać mąkę i smażyć 3 minuty, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Wlać bulion warzywny i dodać liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
  • Do sosu włożyć mięso i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 20 minut.
  • Podawać od razu z ulubioną kaszą lub ziemniakami.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej