Kotlety wieprzowe z cebulą. Łatwy przepis na soczystą i miękką wieprzowinę
Kotlety wieprzowe z cebulą to pomysł na szybki, ale i pyszny rodzinny obiad. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos aromatyczny. Kotlety świetnie smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Zobaczcie, jak prosto i szybko robi się obłędne kotlety wieprzowe z cebulą.
Przepis na kotlety wieprzowe z cebulą
- Przyrządzenie kotletów z mięsa wieprzowego jest łatwe. Danie robi się na jednej patelni.
- To szybki przepis na pyszny i sycący obiad. Czas przygotowania wynosi niewiele ponad pół godziny.
- To niedrogie danie, które przyrządza się z prostych składników. Produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego kotlety wieprzowe można przyrządzać bez względu na pogodę za oknem.
- Do tego dania najlepsza będzie szynka wieprzowa. Sprawdzi się też schab karkowy lub środkowy bez kości.
- Obowiązkowym składnikiem tego dania jest cebula. Może to być cebula biała, czosnkowa lub czerwona.
Kiedy podawać kotlety wieprzowe z cebulą?
Ten przepis warto zapisać, ponieważ kotlety z szynki wieprzowej smakują przepysznie i każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony. Z przepisu można skorzystać, przygotowując menu na rodzinną uroczystość lub święta. Kotlety to również propozycja na obiad w ciągu zwykłego tygodnia.
Z czym podawać kotlety wieprzowe z cebulą?
Potrawa doskonale łączy się z gotowanymi ziemniakami. Fani kasz mogą zaserwować gryczaną, jęczmienną lub jaglaną. Sprawdzą się też takie dodatki jak zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Obiad uzupełni surówka z kapusty kiszonej, z selera lub mizeria.
SKŁADNIKI
- 600 g szynki wieprzowej
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- szczypta kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na kotlety. Każdy z nich rozbić tłuczkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po 2 minuty. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz lub deskę.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Smażyć, aż staną się miękkie. Często mieszać.
- Wsypać mąkę i smażyć 3 minuty, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Wlać bulion warzywny i dodać liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
- Do sosu włożyć mięso i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Podawać od razu z ulubioną kaszą lub ziemniakami.