Kotlety mielone robię tylko tak. W wersji marmurkowej są o wiele lepsze i lżejsze

Kotlety mielone są pyszne. To klasyczne danie kuchni polskiej, które często gości na naszych talerzach. Jednak zamiast tradycyjnego przepisu, warto przygotować je w nieco innej, ale równie smacznej wersji. Marmurkowe kotlety mielone z indyka są miękkie, puszyste i soczyste. Przekonajcie się sami, jak pysznie smakują i wybierzcie ten łatwy i szybki przepis.
Co poprawia smak kotletów mielonych?
W sieci można znaleźć tysiące przepisów na kotlety mielone. Na wyróżnienie zasługuje receptura na marmurkowe kotlety mielone. Przyrządza się je z indyka – mięsa mielonego i drobno posiekanej piersi. Dzięki temu zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale i marmurkową teksturę. Są lżejsze niż klasyczne mielone z wieprzowiny, miękkie i delikatne. Ich smak podkręcają przyprawy, takie jak majeranek, słodka papryka i czosnek.
Jak zrobić marmurkowe kotlety mielone z indyka?
Przepis na marmurkowe mielone z mięsa indyczego nie jest trudny. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Wystarczy połączyć składniki, uformować kotlety i usmażyć je na patelni. Ich przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Można je serwować na okrągło, ponieważ wszystkie składniki są w sklepach bez względu na porę roku.
Jak więc usmażyć pyszne i aromatyczne marmurkowe kotlety mielone z indyka? Zadanie nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności.
- 1. krok – posiekanie piersi indyka
- 2. krok – połączenie piersi indyka z mięsem mielonym i pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie i panierowanie kotletów marmurkowych
- 4. krok – usmażenie marmurkowych kotletów na patelni
Jak podawać marmurkowe kotlety z indyka?
Pełne smaku i aromatu marmurkowe mielone to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dzięki temu, że danie robi się tak szybko, można je podawać nawet w czasie zwykłego tygodnia. Kotlety marmurkowe idealnie komponują się z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszami i ryżem. Posiłek uświetnią domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka prostych i szybkich przepisów na surówki, które podkreślą smak marmurkowych kotletów mielonych z indyka.
- Szatkuję sałatę rzymską i dodaję 3 składniki. Ta pyszna i chrupiąca sałatka urzeka smakiem
- Do surówki z selera dodaję ten egzotyczny owoc. W kilka minut mam soczystą surówkę do obiadu
- Chrupiąca surówka z selera naciowego i ananasa – lekka, orzeźwiająca i pełna smaku!
- To najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Robię ją przynajmniej raz w tygodniu
- Szatkuję czerwoną kapustę i mieszam z majonezem. To najlepsza surówka, która pasuje do każdego obiadu
SKŁADNIKI
- 250 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 200 g piersi indyka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś indyka pokroić w drobną kostkę, a następnie lekko rozbić tłuczkiem.
- Mięso mielone i pierś indyka przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować równe kotlety. Obtaczać je w mące pszennej, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz soczystą surówką.