Kotlety mielone robię tylko tak. W wersji marmurkowej są o wiele lepsze i lżejsze

marmukowe kotlety mielone z indyka
Autor: Shutterstock Zamiast klasycznych mielonych, zrób marmurkowe. Te kotlety zawsze się sprawdzają.
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone są pyszne. To klasyczne danie kuchni polskiej, które często gości na naszych talerzach. Jednak zamiast tradycyjnego przepisu, warto przygotować je w nieco innej, ale równie smacznej wersji. Marmurkowe kotlety mielone z indyka są miękkie, puszyste i soczyste. Przekonajcie się sami, jak pysznie smakują i wybierzcie ten łatwy i szybki przepis.

Co poprawia smak kotletów mielonych?

W sieci można znaleźć tysiące przepisów na kotlety mielone. Na wyróżnienie zasługuje receptura na marmurkowe kotlety mielone. Przyrządza się je z indyka – mięsa mielonego i drobno posiekanej piersi. Dzięki temu zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale i marmurkową teksturę. Są lżejsze niż klasyczne mielone z wieprzowiny, miękkie i delikatne. Ich smak podkręcają przyprawy, takie jak majeranek, słodka papryka i czosnek.

Jak zrobić marmurkowe kotlety mielone z indyka?

Przepis na marmurkowe mielone z mięsa indyczego nie jest trudny. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Wystarczy połączyć składniki, uformować kotlety i usmażyć je na patelni. Ich przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Można je serwować na okrągło, ponieważ wszystkie składniki są w sklepach bez względu na porę roku.

Jak więc usmażyć pyszne i aromatyczne marmurkowe kotlety mielone z indyka? Zadanie nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności.

  • 1. krok – posiekanie piersi indyka
  • 2. krok – połączenie piersi indyka z mięsem mielonym i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie i panierowanie kotletów marmurkowych
  • 4. krok – usmażenie marmurkowych kotletów na patelni

Jak podawać marmurkowe kotlety z indyka?

Pełne smaku i aromatu marmurkowe mielone to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dzięki temu, że danie robi się tak szybko, można je podawać nawet w czasie zwykłego tygodnia. Kotlety marmurkowe idealnie komponują się z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszami i ryżem. Posiłek uświetnią domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka prostych i szybkich przepisów na surówki, które podkreślą smak marmurkowych kotletów mielonych z indyka.

SKŁADNIKI

  • 250 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 200 g piersi indyka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś indyka pokroić w drobną kostkę, a następnie lekko rozbić tłuczkiem.
  • Mięso mielone i pierś indyka przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować równe kotlety. Obtaczać je w mące pszennej, jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz soczystą surówką.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej