Klopsy w pysznym sosie warzywnym. Smaczny pomysł na rodzinny obiad
Dieta bezglutenowa
Klopsy w pysznym warzywnym sosie to propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie, jest aromatyczne i sycące. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na przepyszne klopsy w sosie warzywnym, które szybko staną się waszym ulubionym daniem.
Klopsy w pysznym sosie warzywnym – składniki
Lista składników, które potrzebne są do przygotowania soczystych klopsików w sosie, obejmuje łatwo dostępne produkty. Dzięki temu danie można robić bez względu na porę roku czy okazję. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania klopsików. Druga część to składniki potrzebne do przygotowania warzywnego sosu.
- składniki na klopsy – mięso mielone, ryż, cebula, jajko, czosnek, musztarda, natka pietruszki, sól i pieprz
- składniki do sosu warzywnego – krojone pomidory, cebula, marchewka, koperek, bazylia, oregano, olej do smażenia oraz sól i pieprz
Jak zrobić klopsy w sosie?
Przepis na pyszne i soczyste klopsiki, które serwuje się w warzywnym sosie, jest prosty i składa się z kilku banalnych kroków. Nawet osoby, które jeszcze nigdy nie robiły domowych klopsików, przygotują je na medal, a danie będzie smakować każdemu. Dodatkową zaletą klopsików w sosie jest to, że potrawa doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu.
Jak więc przygotować pyszne i aromatyczne klopsiki w sosie warzywnym?
- 1. krok – przygotowanie masy mięsnej i uformowanie klopsów
- 2. krok – przygotowanie sosu warzywnego
- 3. krok – przełożenie klopsów do formy do zapiekania i wlanie sosu
- 4. krok – upieczenie klopsów w sosie w piekarniku
Jak zrobić sos do klopsików?
Sos warzywny, który jest nieodłącznym składnikiem tego dania, robi się błyskawicznie i z kilku składników. Do podsmażonej cebuli i marchewki dodaje się krojone pomidory z puszki i doprawia aromatycznymi ziołami oraz solą i pieprzem. Po 5 minutach sos jest gotowy.
Z czym podawać klopsy w sosie warzywnym?
Klopsy w pysznym sosie warzywnym to danie wyjątkowo dobre i aromatyczne. Klopsiki są sycące, ponieważ w ich składzie znajduje się ugotowany ryż. Świetnie smakują same, ale warto podać do niego soczystą surówkę, która urozmaici posiłek. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe surówki. Smacznie komponują się z klopsikami w pysznym warzywnym sosie.
- Buraki po koreańsku. Pyszna i pełna zdrowia przekąska z prostych składników
- Ta mizeria nie ma sobie równych. Hitowy przepis, który podbije niejedno podniebienie
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
SKŁADNIKI
- Klopsy:
- 800 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 300 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- Sos warzywny:
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać ryż, bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Wbić jajko, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej klopsy. Ułożyć je w formie do zapiekania wysmarowanej olejem.
- Przygotować sos. W rondelku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć, aż zmięknie. Dodać krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać i gotować około 5 minut.
- Sos wlać do formy z klopsami. Wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
- Podawać od razu posypane posiekanym koperkiem.