Gulasz z indyka z pieczarkami. Pyszny i prosty obiad jednogarnkowy

gulasz z indyka z pieczarkami
Autor: Shutterstock Gulasz z indyka z pieczarkami to łatwy, sycący i poprawiający humor obiad.
łatwy
45 min
4

Gulasz, którego ojczyzną są Węgry, to danie pyszne i aromatyczne. Robi się je w jednym garnku, jest sycące i łatwe do przyrządzenia w domu. W tym przepisie na gulasz z indykiem rolę zasługującą na oklaski zagrały pieczarki. Dodatek grzybów sprawia, że gulasz ma jeszcze lepszy smak. Zobaczcie, jak zrobić dobry gulasz z indyka i pieczarek. Poznajcie sprawdzony przepis.

Co można dodać do gulaszu z indyka?

Do przyrządzenia pysznego i obłędnie aromatycznego gulaszu z dodatkiem filetu z indyka wykorzystuje się proste i niedrogie produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc danie sprawdzi się bez względu na pogodę za oknem. Na liście składników znalazły się więc takie składniki jak:

  • filet z indyka
  • bulion warzywny
  • pieczarki
  • olej
  • masło
  • mąka pszenna
  • przyprawy – przyprawa do indyka, słodka papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić dobry gulasz z indyka?

Przepis na pyszny domowy gulasz z indyka z pieczarkami jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Receptura jest sprawdzona, więc wpadki nie powinny się zdarzyć. Potrawę o węgierskich korzeniach można zrobić w niewiele ponad półgodziny.

Jak więc zrobić gulasz z indyka z dodatkiem aromatycznych pieczarek? Przepis składa się z kilku prostych kroków.

  • 1. krok – pokrojenie i doprawienie indyka
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z indykiem i pieczarkami
  • 3. krok – wlanie bulionu warzywnego i doprawienie gulaszu
  • 4. krok – zagęszczenie potrawy mąką pszenną

Jak długo gotować mięso z indyka na gulasz?

Według tego sprawdzonego przepisu gulasz przyrządzą się w jednym garnku. Najpierw należy podsmażyć cebulę i pokrojone na mniejsze kawałki indyka. Kiedy mięso zacznie się rumienić, wlewa się bulion warzywny i doprawia. Potrawę należy dusić około 30 minut. W tym czasie mięso indyka stanie się miękkie i będzie soczyste.

Jak podawać gulasz z indykiem?

Sycący gulasz z filetem z indyka oraz pieczarkami to prosty i szybki pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Bliscy na pewno będą pod wrażeniem takiego posiłku. Do gulaszu można podać gotowanie ziemniaki lub zaserwować drobną kaszę. Sprawdzą się też chrupiące surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne domowe surówki do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z indyka
  • 400 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawa do indyka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indyka pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawą do indyka i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  • Dodać indyka i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić.
  • Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać i gotować około 30 minut.
  • Odlać kilka łyżek bulionu i wymieszać z mąką pszenną, aby nie było grudek. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać.
  • Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
więcej