Biorę dynię i faszerują ją tymi składnikami. Wygląda zjawiskowo i jest przepyszna
Sezon na dynię trwa w najlepsze. W tym roku hitem jest dynia nadziewana. To danie zachwyca wyglądem i urzeka obłędnym smakiem. Przepis wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten prosty przepis na dynię nadziewaną ryżem i mięsem mielonym.
Czym nadziać dynię?
Z czym dobrze smakuje dynia? Pieczona w całości dynia przygotowana według tego przepisu wyróżnia się obłędnym smakiem. Nadziewa się ją farszem z mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Ta kompozycja składników sprawia, że danie jest nie tylko wyjątkowo dobre, ale i prezentuje się efektownie.
Co jest więc potrzebne, aby upiec dynię nadziewaną? Lista składników nie jest długa. Sezon na dynię potrwa jeszcze trochę, więc warto przyrządzić to danie chociaż raz. Pozostałe produkty są łatwo dostępne i często wykorzystuje się je do innych potraw.
- dynia Hokkaido
- mięso mielone drobiowe
- ryż
- cebula
- dodatki – masło, bułka tarta, jajko, żurawina, rodzynki
- przyprawy – sól, pieprz, imbir, tymianek, czosnek
- woda
Jak zrobić dynię faszerowaną ryżem i mięsem mielonym?
Pełna smaku i aromatu dynia nadziewana ryżem i mięsem mielonym to danie, które ucieszy oczy, a po chwili oczaruje doskonałym smakiem. Wbrew pozorom przyrządzenie dyni według tego przepisu nie jest trudne. Dobrze jest mieć nieco więcej czasu na przygotowanie.
Jak więc upiec dynię wypełnioną po brzegi ryżem i mięsem mielonym? To łatwy przepis na oryginalne jesienne danie z dynią w roli głównej.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 2. krok – przygotowanie nadzienia z ryżu, mięsa mielonego i przypraw
- 3. krok – nafaszerowanie dyni nadzieniem
- 4. krok – upieczenie nadziewanej dyni w piekarniku
Ile piec dynię faszerowaną?
Znakomita dynia z farszem z mięsa mielonego i ryżu to danie, które piecze się w piekarniku. Nadziewaną dynię należy umieścić w formie do zapiekania i wlać wodę. Formę wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa 75 minut. Jeżeli woda z formy odparuje, należy ją uzupełnić. Góra dyni może zacząć zbyt mocno się przypiekać, więc warto przykryć ją folią aluminiową.
SKŁADNIKI
- 1 dynia Hokkaido
- 300 g mielonego mięsa drobiowego
- 100 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
- 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mięso mielone przełożyć do miski i dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, żurawinę i rodzynki. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, papryką i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
- Odkroić górę dyni, tak aby powstała czapeczka. Wydrążyć środek z pestkami. Do środka włożyć farsz, dociskając go łyżką. Dynię przykryć odkrojoną częścią.
- Faszerowaną dynię umieścić w formie do zapiekania i wlać wodę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 75 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Dynię pokroić na ćwiartki lub w ósemki.
- Podawać na obiad czy kolację lub jako sezonową przekąskę na ciepło.