Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek
Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami to przepis bez glutenu i jajek. Idealna propozycja dla osób nie tolerujących glutenu i uczulonych na jajka. Ale również dla wegan, którzy unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Zapraszamy do wypróbowania genialnego przepisu na pyszne kotlety ziemniaczane z grzybowym nadzieniem!
Smażyć, czy piec?
Kotlety ziemniaczane po usmażeniu są chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. Upieczone są bardziej chrupiące i zwarte. Pieczone kotlety można zabrać ze sobą, wychodząc z domu. To idealne drugie śniadanie lub lunch.
Kochamy ziemniaki!
Nie ukrywamy, że cała redakcja Beszamel.pl to zagorzałe kartoflary. Uwielbiamy ziemniaczane dania. Ziemniaki są zdrowe, odżywcze i nie jeden raz uratowały świat przed głodem.
Zapraszamy do lektury artykułu: Ziemniak - historia, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie kulinarne
Zachęcamy was do wypróbowania naszych przepisów z masą ziemniaczaną w roli głównej:
Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym
Ziemniaczane kotlety nadziewane szynką i zielonym groszkiem
Kotlety ziemniaczano-serowe z kukurydzą
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej, krochmalu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
- Nadzienie:
- 250 g pokrojonych pieczarek
- 1/2 cukinii pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i pieprz (do smaku)
- Przyprawy: 1 łyżeczka tymianku suszonego, 1/2 łyżeczki kminku, 1/4 łyżeczki płatków chili
- Dodatkowe składniki:
- olej do smażenia
- wegański parmezan do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedzić.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie utłuc za pomocą tłuczka do ziemniaków. Nie miksować w malakserze, bo ziemniaki zaczną "płynąć".
- Pozostawić ziemniaki do ostygnięcia (w tym czasie możesz przygotować nadzienie), następnie dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać.
- Nadzienie: Pokroić warzywa na małe kawałki, podsmażyć cebulę z czosnkiem na patelni z odrobiną oleju przez około 3-4 minuty, dodać grzyby i cukinię. Smażyć wszystko przez kilka minut, doprawić solą, pieprzem i przyprawami.
- Z ciasta uformować około 8 dużych kulek (około 120 g każda), zrobić dołek na środku i dodać około 1 1/2 łyżki nadzienia (w razie potrzeby dodać wegański parmezan). Zalepić i lekko spłaszczyć, aby wyglądały jak grube placki.
- Podgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć placki ziemniaczane na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Lub upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- Podawać z jogurtem, jogurtem wegańskim lub sosem czosnkowym.