Wegetariańskie chili z kuskusu
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pomysł na bezmięsne chilli z kuskusu czyli kaszy z pszenicy. Podczas przyrządzania przejmuje ona smaki głównych składników. Ponadto zagęszcza potrawę, przez staje się bardziej sycąca, więc na dłużej zaspokaja głód.
Zobacz też: Sałatka tabbouleh: przepis na sałatkę z kaszą kuskus, Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą, Grzyby portobello zapiekane z kuskusem
SKŁADNIKI
- ¼ szklanki kaszy kuskus
- puszka (400 g) pomidorów
- po puszce (400 g) białej i czerwonej fasoli
- szklanka posiekanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju (np. rzepakowego)
- 1 i ½ łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka chili
- łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki soli
- ½ l wody
- kostka rosołu warzywnego
- 1-2 łyżeczki sosu tabasco
- 4 łyżki tartego sera cheddar (lub innego ostrego twardego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, czosnek i paprykę podsmaż na oliwie. Gdy zmiękną (po ok. 4 minut) dodaj chili, oregano, kminek i sól, dokładnie wymieszaj.
- Wlej wodę, wrzuć kostkę rosołową, pomidory i osączone fasole. Duś przez ok. 20 minut.
- Wsyp kaszę kuskus, dodaj tabasco. Duś jeszcze przez kilka minut (ok. 5), aż kasza będzie miękka, a potrawa zgęstnieje.
- Podawaj ją posypaną tartym serem.