Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą: pomysł na pożywny lunch

Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą: pomysł na pożywny lunch

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kuskus z awokado, suszonymi pomidorami, fetą i orzeszkami pinii to idealny pomysł na lekki lunch w pracy

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Kasza kuskus chętnie jadana jest zwłaszcza w krajach północnej Afryki. Jej wielką zaletę stanowi to, że nie wymaga gotowania - wystarczy zalać ją wodą i poczekać, aż napęcznieje. Kuskus z awokado, orzeszkami, fetą i suszonymi pomidorami to danie lekkie i pożywne, idealne na lunch. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w marynacie 
  • 1/2 szklanki kuskusu 
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 kg sera feta (pokruszyć na kawałki) 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 dojrzałe awokado (obrać i pokroić na kawałki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy 
  • 6 czarnych oliwek, pokrojonych
  • 5 łyżek orzeszków pinii (uprażonych na suchej patelni)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kuskus posól, popieprz i zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na bok (woda musi zakrywać kaszę, ok. 1 cm ponad poziom kaszy).

  • W międzyczasie pomidory pokrój na paseczki i przełóż do salaterki.

  • Kiedy kasza wchłonie cały płyn, wymieszaj ją widelcem razem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, połącz z pomidorami.

  • Teraz na kawałki awokado wyciśnij sok z cytryny, oprósz solą i pieprzem i dodaj je do kaszy. Skrop oliwą i wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Dodaj oliwki, orzeszki pinii oraz fetę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.