Steki z kapusty podbijają internet! Przepis, który zaskoczy nawet mięsożerców

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Steki z kapusty to kulinarny hit, który udowadnia, że warzywa potrafią zaskakiwać smakiem. Wystarczy pokroić kapustę, odpowiednio doprawić i dodać dwa proste składniki, aby zyskała obłędny smak, który podbije każdy kubek smakowy. Zobaczcie, jak robi się wyborne pieczone steki z kapusty. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso, spróbować czegoś nowego lub po prostu zaskoczyć domowników nietypowym daniem.
Nie uwierzysz, że to kapusta! Przepis na roślinne steki idealne na obiad
Kapusta podana w formie steków jest pyszna. Aby przyrządzić ją w tej wersji, nie są potrzebne wyszukane i drogie produkty. Wystarczą dwa dodatki oraz aromatyczny sos. Pyszne steki kapuściane oczarują każdego, kto ich spróbuje.
Co dodać do kapusty, żeby była dobra? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania steków warzywnych, a druga obejmuje niezbędne składniki do sosu.
- składniki do steków – kapusta, orzechy włoskie, parmezan, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- składniki do sosu – jogurt naturalny, czosnek, sok z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i tymianek
Jak zrobić steki z kapusty?
Przepis na pyszne i aromatyczne steki z kapusty nie jest trudny. To prosta receptura, dzięki której łatwo i szybko można przygotować wegetariański obiad. Steki są gotowe w pół godziny.
Jak więc upiec te wyjątkowe wege steki z kapusty? Z tym przepisem jest to bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
- 1. krok – pokrojenie kapusty i podsmażenie jej na patelni
- 2. krok – pieczenie steków z kapusty w piekarniku przez 10 minut
- 3. krok – posypanie steków kapuścianych orzechami włoskimi i parmezanem i zapiekanie przez 10 minut
- 4. krok – przygotowanie jogurtowego sosu
- 5. krok – podanie steków z kapusty z jogurtowym sosem
Jak podawać steki z kapusty?
Przepis na steki z kapusty warto mieć pod ręką, kiedy sezon na to pyszne i zdrowe warzywo jest w pełni. To świetny pomysł na wegetariański obiad. Sprawdzą się również na kolację i są doskonałą przekąską na imprezę. Steki z kapusty najlepiej smakują na ciepło, ale równie dobre są po ostygnięciu.
Smak steków z kapusty podkręca sos przyrządzony na bazie naturalnego jogurtu. Sprawdzi się też tradycyjny sos czosnkowy lub ziołowy. Steki kapuściane można nieco podkręcić, doprawiając je chili mielonym lub w płatkach. Upieczone steki z kapusty można podać z dodatkiem pokruszonego sera pleśniowego lub fety.
SKŁADNIKI
- 1 kapusta
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sos:
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści. Pokroić na ćwiartki lub w grube plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kapustę, aż stanie się rumiana.
- Podsmażoną kapustę przełożyć do formy do zapiekania. Doprawić solą i pieprzem.
- Formę wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika. Kapustę posypać posiekanymi orzechami i startym parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut.
- Kiedy kapusta się piecze, przygotować sos. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Pieczoną kapustę podawać na ciepło z jogurtowym sosem.