Przepis na kotlety z ciecierzycy. Wegański obiad lub lekka przekąska

kotlety z ciecierzycy
Autor: Shutterstock Kotlety z ciecierzycy są bez mięsa, a smakują pysznie i są sycące.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z cieciorki na obiad? Kotlety z ciecierzycy są łatwe, szybkie i pyszne. To wegańskie danie urzeknie smakiem nawet zatwardziałych mięsożerców. Chociaż na liście składników nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego, roślinne kotleciki smakują obłędnie. Zobaczcie, jak zrobić wyborne wegańskie kotlety z ciecierzycy.

Co dodać do kotletów z ciecierzycy?

W tym sprawdzonym wegańskim przepisie kotlety z ciecierzycy robi się z prostych składników roślinnych. Wszystkie produkty są niedrogie i dostępne przez cały rok. Wyróżniają się dużą zawartością białka, błonnika, witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Smak kotletów podkręcają odpowiednio dobrane przyprawy i zioła.

Z czego więc zrobić pyszne domowe kotlety z ciecierzycy? Na liście składników nalazły się takie produkty jak:

  • ciecierzyca w zalewie
  • mąka z ciecierzycy
  • warzywa – czerwona papryka i cebula
  • sok z limonki
  • przyprawy – czosnek, kmin rzymski, oregano, wędzona słodka papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?

Przepis na pyszne i zdrowe kotlety z ciecierzycy jest prosty. Robi się je w kilku prostych krokach w ekspresowym tempie. Do kotletów wykorzystuje się ciecierzycę w zalewie, co znacznie skraca czas przyrządzenia dania. Należy przygotować blender, miskę i łyżkę oraz patelnię.

Kotlety z ciecierzycy można upiec w piekarniku. Gotowe kotlety układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze około 20 minut. W tej wersji wegańskie kotlety są tak samo pyszne, a mniej kaloryczne.

Przepis na obłędne domowe kotlety z ciecierzycy jest prosty i został podzielony na kilka etapów:

  • 1. etap – zmiksowanie ciecierzycy z cebulą i mąką z ciecierzycy
  • 2. etap – dodanie pozostałych składników
  • 3. etap – doprawienie masy warzywnej
  • 4. etap – usmażenie kotletów z ciecierzycy na patelni

Jak podawać kotlety z ciecierzycy?

Wegańskie kotlety z ciecierzycy, które zachwycą łatwością i szybkością przygotowania, to pomysł na obiad bez mięsa. To również propozycja na roślinną przekąskę, kolację lub jedzenie na wynos. Pysznie smakują z domowymi sosami. Najlepszy będzie sos czosnkowy, ale sprawdzi się też sos tatarski, pomidorowy, ćwikła lub chrzan. Zaletą tego przepisu jest to, że pyszne kotlety z ciecierzycy można serwować zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.

SKŁADNIKI

  • 450 g ciecierzycy w zalewie
  • 80 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odsączoną ciecierzycę przełożyć do blendera. Dodać pokrojoną w kostkę w cebulę i wsypać mąkę z ciecierzycy. Zmiksować na gładko.
  • Do masy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Wlać sok z limonki. Wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim, oregano, wędzoną papryką i chili. Wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe kotlety i układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i smażyć na niej kotlety, aż staną się rumiane.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
więcej