Przepis na kotlety z ciecierzycy. Wegański obiad lub lekka przekąska
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z cieciorki na obiad? Kotlety z ciecierzycy są łatwe, szybkie i pyszne. To wegańskie danie urzeknie smakiem nawet zatwardziałych mięsożerców. Chociaż na liście składników nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego, roślinne kotleciki smakują obłędnie. Zobaczcie, jak zrobić wyborne wegańskie kotlety z ciecierzycy.
Co dodać do kotletów z ciecierzycy?
W tym sprawdzonym wegańskim przepisie kotlety z ciecierzycy robi się z prostych składników roślinnych. Wszystkie produkty są niedrogie i dostępne przez cały rok. Wyróżniają się dużą zawartością białka, błonnika, witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Smak kotletów podkręcają odpowiednio dobrane przyprawy i zioła.
Z czego więc zrobić pyszne domowe kotlety z ciecierzycy? Na liście składników nalazły się takie produkty jak:
- ciecierzyca w zalewie
- mąka z ciecierzycy
- warzywa – czerwona papryka i cebula
- sok z limonki
- przyprawy – czosnek, kmin rzymski, oregano, wędzona słodka papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?
Przepis na pyszne i zdrowe kotlety z ciecierzycy jest prosty. Robi się je w kilku prostych krokach w ekspresowym tempie. Do kotletów wykorzystuje się ciecierzycę w zalewie, co znacznie skraca czas przyrządzenia dania. Należy przygotować blender, miskę i łyżkę oraz patelnię.
Kotlety z ciecierzycy można upiec w piekarniku. Gotowe kotlety układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze około 20 minut. W tej wersji wegańskie kotlety są tak samo pyszne, a mniej kaloryczne.
Przepis na obłędne domowe kotlety z ciecierzycy jest prosty i został podzielony na kilka etapów:
- 1. etap – zmiksowanie ciecierzycy z cebulą i mąką z ciecierzycy
- 2. etap – dodanie pozostałych składników
- 3. etap – doprawienie masy warzywnej
- 4. etap – usmażenie kotletów z ciecierzycy na patelni
Jak podawać kotlety z ciecierzycy?
Wegańskie kotlety z ciecierzycy, które zachwycą łatwością i szybkością przygotowania, to pomysł na obiad bez mięsa. To również propozycja na roślinną przekąskę, kolację lub jedzenie na wynos. Pysznie smakują z domowymi sosami. Najlepszy będzie sos czosnkowy, ale sprawdzi się też sos tatarski, pomidorowy, ćwikła lub chrzan. Zaletą tego przepisu jest to, że pyszne kotlety z ciecierzycy można serwować zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 450 g ciecierzycy w zalewie
- 80 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsączoną ciecierzycę przełożyć do blendera. Dodać pokrojoną w kostkę w cebulę i wsypać mąkę z ciecierzycy. Zmiksować na gładko.
- Do masy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Wlać sok z limonki. Wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim, oregano, wędzoną papryką i chili. Wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe kotlety i układać na desce.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i smażyć na niej kotlety, aż staną się rumiane.
- Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem.