Mąka z ciecierzycy: wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni

2018-03-28 8:57

Mąka z ciecierzycy, zwanej również cieciorką, otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego). Mąka z ciecierzycy jest cennym źródłem białka roślinnego, które stanowi alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Mąka z ciecierzycy jest podstawą wielu dań kuchni indyjskiej. A także kuchni bezglutenowej, ponieważ ciecierzyca nie zawiera glutenu.  Polecamy przepis na: Pakora z kalafiora - warzywna przekąska

Mąka z ciecierzycy: wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni
Autor: Shutterstock Mąka z ciecierzycy to główny składnik lekkiego ciasta naleśnikowego z warzywami - indyjskiej pakory.

Spis treści

  1. Wartość odżywcza
  2. Właściwości
  3. Zastosowanie kulinarne

Wartość odżywcza

Porcja 100 g mąki z ciecierzycy dostarcza 395 kcal. W każdych 100 g tej mąki znajduje się 58 g węglowodanów, 21 g białka oraz 10 g błonnika. 

Właściwości

Ciecierzyca (groch włoski) to roślina strączkowa, więc nie zawiera glutenu (białka roślinnego występującego w zbożach). 

Mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemicznym. Węglowodany zawarte w ciecierzycy wolno przenikają do krwi nie powodując gwałtownego wzrostu glukozy. Dzięki czemu energia pozostaje w organizmie na długo. Mąka z cieciorki zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które redukują stężenie złego cholesterolu i ograniczają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Potas i magnez dodają energii i przeciwdziałają zmęczeniu. Kwas foliowy i żelazo występujące w mące bardzo dobrze wpływają na wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego jest to szczególnie ważny produkt dla kobiet spodziewających się potomstwa.

Zastosowanie kulinarne

Mąka z ciecierzycy jest podstawowym składnikiem orientalnego pieczywa, które towarzyszy mięsnym koftom. Mąka z cieciorki jest głównym składnikiem indyjskiej pakory, ciasta naleśnikowego, w którym panieruje się warzywa i owoce morza. Można z niej przygotować również naleśniki (socca), lekkie ciasta, pasztety, kotlety, świetnie sprawdza się jako zagęstnik do sosów, zup, gulaszy. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE