Kumin, kmin rzymski - co to za przyprawa? Do czego się ją dodaje?

2020-10-06 12:51 Halina Zielińska
Kumin, kmin rzymski - co to za przyprawa? Do czego się ją dodaje?
Autor: Shutterstock Kumin to aromatyczna przyprawa, rzadko wykorzystywana w kuchni

Kumin, inaczej kmin rzymski, to aromatyczny, słodko-ostry dodatek do potraw znany już od 5000 lat. Czy wiesz, jak używać tej przyprawy? Sprawdź, do czego pasuje kumin i gdzie się go stosuje.

Kumin, inaczej zwany kminem rzymskim lub czarnym kminkiem, jest rośliną uprawianą w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej i w północnej Afryce. Kumin ma zbliżone działanie i podobny smak do kminku zwyczajnego, jednak są one bardziej intensywne. Mieszkańcy Indii używają kuminu do produkcji przyprawy curry. Kumin ogromną popularnością cieszy się też w Egipcie.

Do czego dodaje się kminek rzymski i gdzie się go stosuje?

w produkcji serów holenderskich i francuskich,

w potrawach kuchni Bliskiego Wschodu (np. falafel, hummus),

w potrawach kuchni meksykańskiej, szczególnie z fasoli, np. chilli con carne,

do wyrobu pieczywa - bułki z kminkiem są popularne na Słowacji,

do większości indyjskich potraw i mieszanek przypraw,

do zup i gulaszów, takich jak francuskie ragout,

do niektórych pieczeni oraz potraw rybnych, wieprzowych, baranich i drobiowych,

do wyrobu kiełbas,

do sosów i dressingów jogurtowych,

kumin pasuje też do buraków, ziemniaków, marchewki, bakłażanów,

przyprawę można stosować w połączeniu ze słodką papryką, czosnkiem, kolendrą, koprem włoskim

Kuchnia meksykańska: Tostada z fasolą pinto i kaktusem

Lecznicze właściwości kuminu

Kmin rzymski ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Owoce kuminu wspomagają pracę serca i układu oddechowego, oprócz tego pobudzają do pracy metabolizm.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE