Przepis na fit kotlety z brokuła. Pyszne, zdrowe i banalnie łatwe

kotlety z brokuła
Autor: Shutterstock Zdrowe kotlety z brokuła są łatwe i mają pyszny smak.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne, zdrowe i lekkie kotlety z brokuła to propozycja na wegetariański obiad, roślinną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Kotlety smakują wyśmienicie, mają mało kalorii i są bardzo łatwe do samodzielnego zrobienia. Pyszny smak i łatwe przygotowanie to nie wszystkie ich zalety. Oto prosty i szybki przepis na pyszne i aromatyczne kotlety z brokuła.

Kotlety z brokuła – składniki

Pyszne i aromatyczne kotlety z brokuła przyrządza się ze składników, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Brokuły znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pozostałe produkty także pozytywnie wpływają na zdrowie. Na liście składników znalazły się więc takie składniki jak:

  • brokuły
  • mąka ryżowa
  • błonnik
  • ser cheddar
  • jajko
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ostra musztarda
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić kotlety z brokuła?

Domowe kotlety brokułowe, które zachwycą smakiem, są łatwe i szybkie. Przepis składa się tylko z kilku łatwych kroków. Do przyrządzenia kotlecików można wykorzystać gotowane brokuły, które zostały z poprzedniego dnia. Resztki nie wylądują w koszu z odpadami bio i powstanie pyszne i pełne zdrowa danie w stylu zero waste.

Przepis na kotlety z brokuła został podzielony na kilka nieskomplikowanych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie i posiekanie brokuła
  • 2. krok – wymieszanie brokuła z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie i usmażenie na patelni kotletów brokułowych

Z czym jeść kotlety z brokułów?

Pełne zdrowia i smaku kotleciki z brokuła to pomysł na wege obiad. Sprawdzą się także jako dodatek do dań głównych mięsnych i zastąpią ziemniaki czy kaszę. To również propozycja na roślinną przekąskę. Kotleciki pysznie smakują w towarzystwie sosów. Można podać do nich domowy sos czosnkowy lub jogurtowy z dodatkiem posiekanych świeżych ziół.

Kotlety z brokuła warto wprowadzić do diety, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Można wcinać je nawet na diecie odchudzającej. Mają mało kalorii, mnóstwo smaku i aromatu. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są bezpieczne dla osób nietolerujących glutenu i zmagających się celiakią.

SKŁADNIKI

  • 350 g brokułów
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki rozpuszczalnego błonnika
  • 30 g startego sera cheddar
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i bardzo drobno posiekać.
  • Do brokuła wsypać mąkę ryżową, błonnik, starty ser cheddar, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy brokułowej okrągłe kotlety.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i smażyć na niej kotlety z obu stron po około 3 minuty, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub ziołowym czy jako dodatek do dania głównego.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej