Przepis na chrupiące placki z kukurydzy. Szybko zapomnisz o ziemniaczanych

placki z kukurydzy
Autor: Shutterstock Zamiast ziemniaków wykorzystaj kukurydzę z puszki. Chrupiące placki zachwycą smakiem.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z kukurydzy z puszki? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym łatwym i szybkim przepisie. Chrupiące placki z kukurydzy są pyszne i będą smakować każdemu. To pomysł na wegetariański obiad lub smaczną przekąskę. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję, ponieważ błyskawicznie znikają z talerzy. Oto sprawdzony przepis na chrupiące placki z kukurydzy.

Placki z kukurydzy – składniki

Do usmażenia fury smakowitych domowych placków wykorzystuje się produkty, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne przez cały rok, dlatego pyszne domowe placki można smażyć na okrągło. Lista składników jest krótka i znalazło się na niej sześć produktów, trzy przyprawy i olej do smażenia.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe placki kukurydziane? Aby przygotować to pyszne wegetariańskie danie, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

Jak zrobić placki z kukurydzy?

Przepis na chrupiące placki z kukurydzy konserwowej jest bardzo łatwy. To tylko parę prostych koków, które nie wymagają sporego wysiłku. Tylko jeden składnik trzeba posiekać, a resztę wystarczy połączyć i z powstałej masy usmaży pyszne i aromatyczne placuszki.

Jak więc usmażyć domowe placki z kukurydzy z puszki? Przepis jest wyjątkowo prosty. Postępując według niego krok po kroku, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.

  • 1. krok – wymieszanie startego żółtego sera z kukurydzą, dymką, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawami
  • 2. krok – usmażenie placków na gorącym oleju na patelni
  • 3. krok – podanie chrupiących placków z kukurydzy na obiad lub jako przekąskę

Jak podawać placki z kukurydzy?

Pyszne i przyjemnie chrupiące placki przyrządzone z kukurydzy konserwowej to propozycja na wegetariański obiad lub smaczną przekąskę. Sprawdzą się też jako idealne danie na kolację. Smakowite placki z kukurydzy doskonale smakują w towarzystwie domowych sosów. Z plackami kukurydzianymi dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, tzatziki lub curry. Można podać do nich kolorową sałatkę lub chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej.

SKŁADNIKI

  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 cebulki dymki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Starty żółty ser przesypać do miski i dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekane dymki. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbić jajka i doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż staną się rumiane. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Szulc-Górska
więcej