Po świętach nie wyrzucam sałatki jarzynowej. Resztki zamieniam w pyszne i chrupiące placki

placki z sałatki jarzynowej
Autor: Shutterstock Zamiast wyrzucać, usmaż pyszne placki. Sałatka jarzynowa nie musi już trafiać do kosza.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Święta, święta i po świętach, a lodówka pęka w szwach. Jednym z dań, które zwykle ląduje w koszu na śmieci, jest sałatka jarzynowa. Jednak nie trzeba jej wyrzucać, ponieważ można zrobić z niej coś pysznego. Co więc zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Sprawdźcie przepis na placki z sałatki jarzynowej, które są łatwe, szybkie i wyjątkowo smaczne.

Co zrobić z resztek sałatki jarzynowej?

Sałatka jarzynowa to jedno z obowiązkowych dań, które goszczą na naszych stołach podczas świąt. Zwykle jest jej tak dużo, że cała rodzina nie jest w stanie zjeść takiej ilości. Niestety, sałatka jarzynowa kończy zazwyczaj w koszu na śmieci z odpadami zmieszanymi. Istnieje jednak kilka sprawdzonych metod na wykorzystanie poświątecznych resztek sałatki jarzynowej. Hitem jest już zupa z sałatki jarzynowej, która od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. W tym roku warto spróbować nowości. Pyszne i chrupiące placki z sałatki jarzynowej to doskonałe danie w duchu filozofii Zero Waste. Przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić placki z sałatki jarzynowej?

Resztek sałatki jarzynowej, która została ze świąt, nie trzeba wyrzucać. Można dać im drugie życie i stworzyć danie, które jest łatwe, szybkie i smaczne. Przepis na placki z sałatki jarzynowej nie jest trudny, a przygotowanie tego dania zero waste nie wymaga długiego czasu. Po usmażeniu dobrze jest przełożyć placki na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. W ten sposób można łatwo usunąć nadmiar tłuszczu ze smażenia.

Jak więc zrobić placki z poświątecznych resztek sałatki jarzynowej? To łatwe i szybkie zadanie, dzięki któremu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to smaczne danie z resztek ze świąt.

  • 1. krok – wymieszanie mąki z bułką, tartą, szczypiorkiem i jajkiem
  • 2. krok – połączenie składników z sałatką jarzynową
  • 3. krok – usmażenie placków z sałatki jarzynowej na patelni

Jak podawać placki z sałatki jarzynowej?

Chrupiące placki z sałatki jarzynowej to danie bez marnowania. Dzięki temu przepisowi resztki sałatki ze świąt nie muszą trafić do kosza na śmieci. Pyszne i chrupiące placki świetnie smakują na kolację i sprawdzą się jako przekąska między posiłkami. Można podać do nich sos czosnkowy, który podkręci ich smak. Sprawdzi się też dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół.

SKŁADNIKI

  • 400 g sałatki jarzynowej
  • 50 g bułki tartej
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę i wsypać szczypiorek oraz bułkę tartą. Wbić jajko. Wymieszać.
  • Dodać sałatkę jarzynową i doprawić solą oraz pieprzem. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje masy, formując okrągłe kotleciki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na kolację lub jako przekąskę.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej