Po świętach nie wyrzucam sałatki jarzynowej. Resztki zamieniam w pyszne i chrupiące placki

Dieta wegetariańska
Święta, święta i po świętach, a lodówka pęka w szwach. Jednym z dań, które zwykle ląduje w koszu na śmieci, jest sałatka jarzynowa. Jednak nie trzeba jej wyrzucać, ponieważ można zrobić z niej coś pysznego. Co więc zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Sprawdźcie przepis na placki z sałatki jarzynowej, które są łatwe, szybkie i wyjątkowo smaczne.
Co zrobić z resztek sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa to jedno z obowiązkowych dań, które goszczą na naszych stołach podczas świąt. Zwykle jest jej tak dużo, że cała rodzina nie jest w stanie zjeść takiej ilości. Niestety, sałatka jarzynowa kończy zazwyczaj w koszu na śmieci z odpadami zmieszanymi. Istnieje jednak kilka sprawdzonych metod na wykorzystanie poświątecznych resztek sałatki jarzynowej. Hitem jest już zupa z sałatki jarzynowej, która od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. W tym roku warto spróbować nowości. Pyszne i chrupiące placki z sałatki jarzynowej to doskonałe danie w duchu filozofii Zero Waste. Przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić placki z sałatki jarzynowej?
Resztek sałatki jarzynowej, która została ze świąt, nie trzeba wyrzucać. Można dać im drugie życie i stworzyć danie, które jest łatwe, szybkie i smaczne. Przepis na placki z sałatki jarzynowej nie jest trudny, a przygotowanie tego dania zero waste nie wymaga długiego czasu. Po usmażeniu dobrze jest przełożyć placki na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. W ten sposób można łatwo usunąć nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Jak więc zrobić placki z poświątecznych resztek sałatki jarzynowej? To łatwe i szybkie zadanie, dzięki któremu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to smaczne danie z resztek ze świąt.
- 1. krok – wymieszanie mąki z bułką, tartą, szczypiorkiem i jajkiem
- 2. krok – połączenie składników z sałatką jarzynową
- 3. krok – usmażenie placków z sałatki jarzynowej na patelni
Jak podawać placki z sałatki jarzynowej?
Chrupiące placki z sałatki jarzynowej to danie bez marnowania. Dzięki temu przepisowi resztki sałatki ze świąt nie muszą trafić do kosza na śmieci. Pyszne i chrupiące placki świetnie smakują na kolację i sprawdzą się jako przekąska między posiłkami. Można podać do nich sos czosnkowy, który podkręci ich smak. Sprawdzi się też dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół.
SKŁADNIKI
- 400 g sałatki jarzynowej
- 50 g bułki tartej
- 30 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wsypać szczypiorek oraz bułkę tartą. Wbić jajko. Wymieszać.
- Dodać sałatkę jarzynową i doprawić solą oraz pieprzem. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje masy, formując okrągłe kotleciki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na kolację lub jako przekąskę.